Un metge aguantant una taula de resultats

El missatge urgent d'un metge a Catalunya: «Potser no serà suficient»

Joaquin López Contreras assegura que amb 15 dies de restricció a la mobilitat no hi haurà prou

El cap clínic de la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, Joaquin López Contreras, ha recomanat a la població que no mantingui interaccions socials més enllà de les estrictament necessàries. «Espero que la gent entengui que el que volem dir és que es quedi a casa, que ens autoconfinem», ha afirmat.

López Contreras explica que la situació actual és «difícil» en els hospitals i que no s'han vist reflectides les mesures preses fa 15 dies, com el tancament de l'oci nocturn i la restauració. No obstant això, ha confiat que les noves mesures permetin reduir la incidència de casos i hospitalitzacions però ha alertat que «no tindran una repercussió immediata». «Ens fa por que no siguin suficients», ha assegurat.

López Contreras ha volgut deixar clar: «Si volem conservar la feina, l'escola i la universitat, ara hem d'estar a casa. Tothom a casa el cap de setmana».

En aquest sentit, ha lamentat que encara no s'hagin vist resultats clars pel que fa a les mesures del Govern. «No culpabilitzo a ningú, probablement no vam saber expressar allò que volíem», ha declarat. «Van passar coses que no esperàvem», ha afirmat, en al·lusió a les imatges de gent reunint-se en espais públics.

Amb tot, ha dit que les xifres continuen augmentant «molt ràpidament» i ha sentenciat que amb 15 dies no hi haurà prou. «El temps de restricció de la mobilitat serà molt més llarg», ha manifestat. Tot i això, ha indicat que si es comencen a veure efectes positius, potser no cal mantenir vigents totes les mesures i es poden anar aixecant restriccions, en funció de l'avanç la situació epidèmica i la dels centres sanitaris.

El 60% de l'UCI, ocupada per pacients de Covid a l'Hospital Sant Pau

A l'Hospital Sant Pau el 60% de l'UCI estan ocupades per pacients afectats per la Covid-19. Essent així, López Contreras ha alertat que si no baixa la pressió no es podrà mantenir l'activitat normal. En el cas de l'Hospital Sant Pau encara no s'ha hagut de desprogramar activitat, però el doctor alerta que si la situació no canvia, s'hauran de desprogramar visites i operacions.

A la resta de Catalunya, la situació de les UCIs hospitalàries no és molt millor. Els pacients ingressats en unitats de cures intensives (UCI) amb coronavirus suposen un 52% del total, circumstància que no es produïa des de març i abril, ha explicat aquest divendres en roda de premsa el secretari general de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marc Ramentol.

«Ja estem per sobre del 50%», ha declarat Ramentol, amb 447 dels 887 llits ocupats actualment. Finalment, ha assenyalat que les UCI catalanes es troben actualment al 85% del seu màxim d'ocupació.