Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Els metges aclareixen si la vacuna de la Covid-19 et pot deixar estèril

Un vídeo difós a les xarxes socials assegura que la vacuna provoca esterilitat en els homes

L'arribada de les vacunes ha estat un alè d'esperança en la difícil situació que travessa el món amb la pandèmia del coronavirus. Però amb elles ha arribat també tota una sèrie de preocupacions i temors sobre les possibles seqüeles que poden deixar. Un dels missatges virals apunta al fet que la vacuna del coronavirus pot deixar-te estèril.

Amb la intenció de convèncer a la població del risc que corren en posar-se la vacuna, s'ha difós un vídeo en el qual una dona diu que «el 97% dels homes inoculats quedaran estèrils». Una afirmació que no es basa evidència científica.

El vídeo difós en xarxes socials està protagonitzat per una dona rossa amb una samarreta negra de tirants que assegura haver estat bloquejada per Facebook en intentar manar un àudio. Aleshores sona la veu d'un home amb accent llatí que explica que «el preu d'inocular-se la vacuna és que el 97% dels homes es quedaran estèrils, però a més els nens petits mai desenvoluparan característiques sexuals secundàries».

Segons aquesta informació, el 45% de les nenes quedaran estèrils. Per això les vacunes «poden acabar amb la humanitat», diu l'àudio, «és un despropòsit, volen matar a 500 milions de persones». Com sol succeir en aquesta mena de missatges, les afirmacions no incorporen cap mena de proves que l'avalin.

La vacuna a la qual fa referència l'àudio és la que s'està administrant ara, la de Pfizer, que utilitza una nova tecnologia anomenada d'ARN missatger. Aquesta és una molècula que tradueix informació refinada dels gens en proteïnes per a millorar la resposta del sistema immunitari. Però segons l'home que parla, aquest ARNm «penetra en la cèl·lula i reescriu el codi genètic». Què hi ha de cert en tot això?

En què consisteix l'ARNm

El portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), Raúl Ortiz de Lejarazu, assegura que és un despropòsit, ja que «l'RNA que utilitzen les vacunes és de vida curta, fabricat únicament perquè produeixi la proteïna S i per això, per la seva inestabilitat, exigeix que es congeli a -70 o -80 graus».

L'expert ho té clar: qualsevol que tingui coneixements en virologia o biologia sap que no té cap sentit. «És una campanya més de por», assegura, «el més senzill és explicar com funcionen les vacunes i que serveixen fonamentalment per a protegir les persones».

La seva opinió està sostinguda per la de Víctor Jiménez Cid, catedràtic de Microbiologia i Parasitologia de la Universitat Complutense de Madrid, i membre de la Societat Espanyola de Microbiologia. Explica que no hi ha en les vacunes «cap component que afecti de cap manera la fertilitat o al desenvolupament hormonal segons el coneixement científic disponible». Per a Manuel Sánchez Angulo, professor de Microbiologia, «és una faula sense fonament».

Ja en els últims mesos van circular un altre tipus de faules sobre les vacunes i l'esterilitat, com un que assegurava que la vacuna del coronavirus s'utilitza per a neutralitzar hormones. El catedràtic Jiménez Cid recorda que «aquestes faules estaven calentes quan es va aprovar la vacuna per al papil·lomavirus, que és més persuasiu per a persones sense cultura científica perquè ve d'una infecció genital, i, amb tot, era una barbaritat».

Altres falsedats sobre la vacuna

L'Associació Espanyola de Vacunologia també s'ha pronunciat sobre aquest tema assegurant que no existeix una relació entre vacuna i infertilitat. Però aquesta no és l'única falsedat del vídeo, ja que afegeix arguments ja coneguts com el del control social.

En un missatge recent de Telegram s'assegura que «la vacuna és un experiment de transgènesis el resultat del qual és l'esterilitat, éssers andrògins anul·lats de voluntat», i en l'àudio del vídeo es parla també d'un «mal neuronal» que «afectarà la teva escorça neuronal», per la qual cosa «podràs treballar i a manejar l'acte, però no pensar en profunditat».

Aquesta teoria segons la qual la vacuna ens convertirà en «esclaus perfectes de la nova normalitat» tampoc està secundada per cap mena d'evidència científica. El missatge recomana «no permetre que et toqui cap metge que sigui de la Veritat», esmentant amb nom i cognom alguns dels representants d'aquesta organització de negacionistes que difonen mentides que ja han estat desmentides en diverses ocasions.