Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un voluntari de Proactiva Open Armas realitza un test ràpid de Covid-19 a un treballador sanitari de la residència geriàtrica Redós de Sant Pere de Ribes, al Garraf, el 30 d'abril del 2020

Els metges adverteixen sobre què podrà passar a la tardor si seguim així

Només la Rioja i Galícia van fer proves PCR a tots els casos sospitosos en els centres d'atenció primària

Un voluntari de Proactiva Open Armas realitza un test ràpid de Covid-19 a un treballador sanitari de la residència geriàtrica Redós de Sant Pere de Ribes, al Garraf, el 30 d'abril del 2020
La majoria de les comunitats no van fer ni la meitat de tests PCR a casos sospitosos | CatalunyaDiari

«Hi ha proves PCR, però no hi ha hagut un reforç de l'atenció primària ni la planificació ni la logística que necessitem per poder realitzar aquestes proves i fer després un seguiment d'aquests pacients». Aquesta és la dramàtica constatació el portaveu de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, Lorenzo Armenteros, a col·lació dels informes de les comunitats a Sanitat.

En les últimes hores el ministeri de Sanitat ha fet públics els informes que durant aquestes setmanes li han remès les comunitats autònomes per avaluar la situació epidemiològica a casa cas i acordar la passada de fases en la desescalada. La conclusió és que la majoria d'elles va passar a la Fase 1 sense haver realitzat ni la meitat de les proves a casos sospitosos.

Armenteros ha estat contundent sobre la preparació del sistema sanitari espanyol de cara a una segona onada a la tardor: «Si volen que estiguem preparats per a això i no torni a passar el que ha passat haurien d'estar dotant ja de mitjans humans i diagnòstics a l'atenció primària, i això no ha passat».

Una altra veu autoritzada com la de Salvador Tranche, de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, alerta que no hi ha hagut cap mena de reforç de l'atenció primària ni sembla que vagi a veure-ho: «Estem exactament igual que fa un mesi mig en ple pic de l'epidèmia». Adverteix que només Balears i Múrcia han reforçat la Primària, amb un una infermera a cada centre per tasques de rastreig.

Això és molt important, diuen, perquè davant la redefinició del cas sospitós, que va molt més enllà de la patologia respiratòria, es necessitaria poder accedir a altres mitjans diagnòstics per poder descartar altres malalties, si realment es vol afrontar la lluita contra el coronavirus a través de la detecció precoç.

Només la Rioja i Galícia

Tranche assenyala un altre problema important: «Hi ha moltes autonomies que volen començar a contractar llicenciats sense especialitat de família per reforçar els centres, i no obstant això han deixat marxar a tots els nous residents que han acabat aquesta setmana els seus anys de residència sense fer-los un contracte raonable».

Per això creu que encara que ara hi ha un baix nombre de casos, «arribarà la tardor i ens agafarà amb la mateixa falta de mitjans humans, de recursos materials i falta d'organització», i lamenta que des de febrer fins ara res hagi canviat.

Una de les exigències de Sanitat per canviar de fase era la capacitat de les autonomies de realitzar test per detectar positius, aïllar-los i rastrejar els seus contactes. Els informes remesos per les comunitats revelen que moltes d'elles van passar de fase sense haver realitzat ni la meitat de les proves, només amb la promesa d'arribar a fer-ho.

Només la Rioja demostrava en el seu informe haver fet les proves al 100% dels sospitosos que hi havia a atenció primària la setmana abans del canvi de fase, mentre que a Galícia es va arribar a realitzar el test al 90% dels casos. A la resta de les comunitats, en el millor dels casos es va arribar al 50,7%, a Andalusia, i prop del 30% i el 40% a Aragó i el País Basc.