Sanitat adverteix que una «petita festa innocent» com la de Lleida pot provocar una altra epidèmia

Fernando Simón es mostra optimista respecte les dades de Catalunya i alerta que «passar de fase no vol dir estar lliure de perill»

Fernando Simón, en una compareixença a la Moncloa
El doctor Fernando Simón, en una compareixença a la Moncloa. | Europa Press

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, s'ha referit aquest dimecres a la festa d'aniversari celebrada a Lleida en què tots els assistents van acabar contagiats, advertint que una «petita festa innocent», en la qual no es respecten les mesures imposades per evitar els contagis de la Covid-19, pot generar una nova ona epidèmica a escala nacional.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus, l'epidemiòleg ha explicat que de moment «no s'ha detectat cap senyal d'un possible rebrot», encara que ha admès que hi ha «focus concrets» en algunes províncies amb «petits agrupaments de casos que en principi s'estan controlant correctament».

En aquest sentit, Simón ha alertat que els rebrots podrien començar a partir d'un d'aquests focus local, fent una advertència del perill que suposa «fer reunions socials amb més gent de la permesa» i no seguir les mesures de seguretat que dicten les autoritats.

Les xifres de nous casos a Catalunya, «en la línia» del procés de desescalada

Fernando Simón ha explicat que les xifres de nous casos positius de Catalunya van «molt en la línia» del procés de desescalada en què es troba l'Estat espanyol. En aquest sentit, Simón han explicat que en la jornada d'ahir, a casa nostra, es van diagnosticar 65 nous casos de coronavirus amb símptomes iniciats en els darrers set dies. 

En total, a Espanya hi ha hagut 199 nous casos amb data d'inici dels símptomes en els últims set dies. Catalunya és la comunitat autònoma que més casos ha reportat, seguida de Madrid, que aquest dimarts va notificar 44 nous positius. Fernando Simón ha explicat que actualment «els nivells de transmissió són molt baixos», tot i que ha recordat que «malgrat la baixa transmissió, poden haver-hi cadenes de contagi no detectades», i per això «cal mantenir les mesures de seguretat per evitar rebrots».

Tot i la bona evolució de la pandèmia, Simón ha alertat que «això encara no s’ha acabat. Anar passant de fase, anar aixecant restriccions, no implica que hi hagi risc zero». Ha insistit en el perill de rebrot, assegurant que «les coses es fan a poc a poc, si no s’aixequen totes les restriccions, és perquè encara hi ha risc». «Hem de ser conscients que passar de fase no és estar lliure de perill», ha reblat.


Comentaris

envia el comentari