Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un metge apuntant en un full

Els metges alerten: la prova que tots els majors de 40 anys s'haurien de fer

Ignorar aquest consell mèdic pot provocar greus conseqüències

Alerta dels metges d'Espanya després del que passava fa uns quants dies quan es commemorava el Dia Mundial de Glaucoma.

El 12 de març passat es va celebrar aquest dia al voltant d'una malaltia que afecta més d'un 3% de la població. Cal assenyalar que, és la causa evitable més gran de ceguesa a Espanya al costat de la diabetis.

Aquest tipus de malaltia el pateixen més habitualment les persones que superen els 50 anys. I així és com ho posen de manifest des de la Societat Espanyola del Glaucoma. A més, el més normal és que aquesta malaltia afecti més el gènere masculí que el femení.

Per a aquells que encara no coneixen aquesta malaltia, que podria deixar-te cec si no la tractes en el moment oportú, ens centrem en la seva definició.

Adverteixen del perill que corre la nostra vista si no fem això des dels 40

Parlem d'una atròfia òptica que es pot donar per diferents factors. Si bé el més habitual rau en l'acumulació de líquid intern a la part anterior de l'ull. El que passa aleshores és que aquesta situació genera pressió intraocular, i així ho explica la coordinadora de la unitat d'oftalmologia de l'Hospital Vithas Granada, Inmaculada Gascón.

Dona amb la mà al front
El consell dels metges que no poden obviar les persones més grans de 40 anys | GETTY IMAGES

«És un dany al nervi òptic que s'associa a la pressió ocular alta, encara que hi ha altres factors de risc com la tensió arterial baixa o les anèmies», indica.

La preocupació més gran sobre aquest problema de la vista és que és una malaltia que no sol avisar. En el moment en què els primers símptomes apareixen a la nostra visió, ja no hi ha res a fer.

«En la majoria de casos es deu a una pujada gradual de la tensió ocular. De manera crònica i a poc a poc, de manera que el pacient no nota res», subratlla.

Els oftalmòlegs aconsellen revisar-se la vista un cop l'any

A més, en el moment en què l'afectat ja té consciència que pateix aquesta pèrdua de visió, el mal ja és irreversible.

Alhora, aquest tipus de visió que es perd «no es recupera», assegura Gascón, per la qual cosa és vital agafar aquesta malaltia a temps i detectar-la de la manera més prematura possible.

Pel que fa als tractaments, n'hi ha diversos com l'aplicació de col·liris per reduir la tensió ocular i fins i tot tècniques quirúrgiques que es poden executar si els col·liris no fan efecte.

La veritat és que amb aquesta solució immediata no es posa fre el problema, ja que aquesta visió que has perdut ja no tornarà mai més

Sobre la prevenció, és molt difícil emprendre-la. El més important és tenir un diagnòstic precoç i és recomanable mesurar la tensió ocular com a mínim una vegada a l'any.

Un 2% dels més grans de 45 anys pateix glaucoma

«El glaucoma el podem tenir a qualsevol edat, fins i tot n'hi ha de congènits. Però és més freqüent en la gent gran. Un 2% dels més grans de 45 anys el pateix i aquest percentatge va augmentant amb l'edat», exposa la doctora sense embuts.

Gotes als ulls
De vegades, no n'hi ha prou amb els col·liris per reduir la tensió ocular | Getty Images

Per tant, la coordinadora de la unitat d'oftalmologia de Vithas Granada explica que «a partir dels 40 anys cal prendre's la tensió ocular».

Una revisió encara més vital si hi ha antecedents familiars o altres factors de risc com pot ser la diabetis. «És un procés breu que es fa en uns segons i no resulta gaire molest», assenyala Inmaculada Gascón.

Finalment, aquesta acaba deixant una moralitat. I és que és més aconsellable fer-se la prova una vegada a l'any que perdre la visió per a la resta de la teva vida.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!