Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
a

Els metges avisen: «aquest estiu hi haurà més morts que mai» a Catalunya

Les onades de calor afectaran els col·lectius més vulnerables

L'estiu ja és a prop i amb ell tornen les altes temperatures, les onades de calor i els incendis. La calor atípica dels darrers dies fa sospitar de l'estiu calorós que està per arribar, i així ho han confirmat els professionals: s'espera un estiu dur, amb altes temperatures i un elevat nombre de morts.

Metges i professionals de l'Atenció Primària alerten del risc de la situació que es viurà aquest estiu. Si l'any passat les temperatures ja van ser elevades i van produir morts, aquest any s'espera que els números es multipliquin i hi hagi més morts que mai, a causa de la calor.

Imatge d'un turista pels carrers de Barcelona.
Imatge d'un turista pels carrers de Barcelona | EP

El risc és exponencial 

De fet, els professionals donen per inaugurada la temporada de risc aquesta setmana, a causa de l'entrada de la massa d'aire calent provinent de l'Àfrica. Segons els metges, les persones d'edat avançada, amb problemes de salut i amb dificultats per afrontar els rebuts de la llum, són el col·lectiu més vulnerable, ja que o, no tenen aire condicionat, o no poden permetre's endollar un ventilador. 

La directora del Servei d'Urgències de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Mireia Puig, ho explica de la següent manera: «El típic cop de calor és el de l'operari que treballa sota el sol al migdia i té una pèrdua de coneixement. Amb els avenços de la normativa laboral, la prevenció ha anat millorant. Avui dia, els cops de calor solen ser, per exemple, accidents de gent que fa esport i no es protegeix. Aquestes xifres ni pugen ni baixen, sinó que estan estabilitzades. El que ens preocupa és una altra circumstància». 

Aquesta altra circumstància, sens dubte, és la gent gran. Són el col·lectiu més vulnerable, sobretot, la gent gran polimedicada i amb molts problemes de salut, a aquests, la calor els afecta més. «Són persones grans que romanen durant molts dies, a una temperatura molt alta. No parlem necessàriament de temperatures que ronden els 50ºC, sinó de 30 o 32ºC. Els ancians polimedicats, estant molts dies així, perden molt líquid i pateixen deshidratació», explica la doctora, Mireia Puig. 

Una dona ventant-se al Passeig de Pere III de Manresa
Les altes temperatures afectaran la salut de les persones grans. | ACN

«Tècnicament, no estaríem parlant de cops de calor, sinó de pacients que pateixen repercussió d'estar sotmesos a temperatures altes de manera persistent», afegeix. 

La calor multiplica la factura de la llum

Des de l'altra banda, la dels afectats, ho expliquen de manera clara: la factura de la llum se'ls ha triplicat. Així ho explica Salvador Mañosas, malalt d'MPOC, una malaltia pulmonar crònica. «Patir MPOC requereix haver de viure connectat a una màquina, la factura de la llum se m'ha triplicat», explica.

El cert és que cada cop hi ha més casos com el seu: «El canvi climàtic s'està notant molt més en la salut. I en això no ajuda la factura de la llum. Molts dels que venen no fan servir ventilador. Ens preocupa no només la calor que vindrà, sinó la gent que no es pot pagar la refrigeració», explica Puig. 

El col·lectiu de la gent gran, el més vulnerable

Des de l'Atenció Primària asseguren que el perfil que no pot permetre's endollar el ventilador són pacients crònics, complicats, que ja de per si tenen una situació complicada i la calor no els ajuda, sinó que els perjudica l'estat encara més. «La crisi econòmica fa que no es puguin pagar les factures. A més, molta d'aquesta gent gran està molt sola, i ningú vigila la seva hidratació, explica la Mireia. 

Imatge d'una persona hidratant-se en plena onada de calor del 2022 a Sevilla.
Imatge d'una persona hidratant-se en plena onada de calor del 2022 | EP

Per aquest motiu, els Centres d'Atenció Primària tenen un paper fonamental a l'hora d'identificar quins pacients viuen sols i tenen risc de patir descompensacions per culpa de la calor, explica Jordi Mestres, vocal de comunicació de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC). Explica que des dels CAP es fa seguiment per via telefònica dels pacients més vulnerables. 

Des de l'Hospital Sant Pau, el geriatre Jordi Mascaró, alerta que, com que la gent gran no sua, molts cops no és conscient que té calor. A això se suma que, quan tenen set, ja és tard, explica. «Cada estiu veiem un augment d'ingressos i de mortalitat en gent descompensada», explica.