Ha quedat lluny aquell escenari catastròfic d'ambulàncies, metges i mascaretes. Quan aquell 13 de març del 2020 va arribar a les nostres vides, tot es va aturar. Qui diria que fins i tot tres anys més tard, les seqüeles encara perdurarien?.
I és que encara que ja hàgim passat 'el pitjor', la veritat és que tot ens pot tornar a sorprendre. Si no, que ho diguin a totes aquelles persones que, malgrat haver passat la malaltia, encara avui continuen batallant amb alguns símptomes.
El nou símptoma de Covid-19 que et pot afectar i no hauries d'evitar
No fa gaire, diversos organismes oficials ja van donar per sentenciada i acabada la pandèmia. Era una notícia que semblava que mai arribaria, però quan menys ens ho esperàvem, allà era: adeu a les màscares de forma definitiva.
Això, evidentment, va ser un gran alleugeriment i una gran relaxació per a molts. Després de viure tres anys amb incertesa, gairebé sense socialitzar amb els altres i amb la por d'infectar-nos, tot apuntava que ja podríem acomiadar-nos d'aquest malson.
No obstant això, la realitat és una altra. Moltes persones que van sobreviure a la Covid-19 encara avui continuen batallant contra les seves conseqüències. De fet, s'estima que entre el 10% i el 20% de la població ha desenvolupat allò que coneixem per símptomes persistents.
Els símptomes o les afeccions persistents (a la Covid-19) són un conjunt de problemes de salut o recaigudes, en la majoria de casos nous. El curs el pateixen persones que, fins i tot després d'haver-se infectat i posteriorment recuperat, encara ho pateixen.
Si bé els símptomes de Covid-19 són una mica passatgers, estaríem parlant de persistents quan aquests duren més enllà dels dos mesos. A més, en la gran majoria de casos, aquests símptomes es presenten i no tenen relació amb altres malalties que pugui tenir el pacient.
Ara bé, quan semblaven que les aigües tornaven a la llera, els experts han hagut de tornar a donar la veu d'alarma. Pel que sembla, el metge britànic Manoj Sivan, de la Universitat de Leeds, acaba de sumar un altre símptoma a la llista.
I és que per si no en tinguéssim prou amb les dificultats per parlar o recordar, la tos, els problemes respiratoris, les palpitacions o la pèrdua de gust i olfacte, ara també hem de vigilar un altre problema, l'acrocianosi.
El nou símptoma del coronavirus: acrocianosi
Per a qui no ho sàpiga, l'acrocianosi és una afecció que es caracteritza per l'acumulació venosa de sang a les cames. La persona que la pateix sol experimentar aquesta acumulació sobretot a mans i peus.
Sembla que això suposa una nova alerta per als metges i investigadors perquè s'ha donat un nou cas. Un home de 33 anys, després d'haver passat la Covid-19, va experimentar com les cames es van començar a posar blaves.
Després de posar-se dret, l'individu va notar com les seves cames van començar a envermellir, i cada vegada se li anaven tornant més blaves amb el temps. A més d'experimentar un creixement de les venes, també feia referència a una sensació de pesadesa i picor.
Tot i això, cal remarcar que el pacient en qüestió ja havia estat diagnosticat prèviament d'ortostasis postural, i, a més, d'una síndrome de taquicàrdia ortostàtica postural (POTS). Aquesta malaltia, poc coneguda és la responsable de provocar un augment anormal de la freqüència cardíaca en posar-se dempeus.
Aquest fet, evidentment, va suscitar l'interès dels mateixos investigadors, i amb l'objectiu d'analitzar-ho a fons van fer un estudi. L'estudi en qüestió va ser publicat a la revista científica The Lancet, i ho remarquen com un cas inusual.
Encara que s'hagi tractat d'un cas totalment aïllat, al pacient se li van posar les cames blaves al cap de 10 minuts d'estar dret. Per això, l'estudi assenyala la importància de conscienciar sobre aquest símptoma les persones que ja pateixen la malaltia.