Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Els metges catalans acusen el moviment negacionista de «frivolitat» i demanen responsabilitat

Diversos professionals han reconegut el seu malestar, si bé reconeixen que es tracta d'un fenomen «molt minoritari»

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Els metges catalans han criticat el moviment negacionista i han demanat responsabilitat | EUROPA PRESS / ONU

Professionals d'hospitals catalans i del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) han mostrat el seu malestar i impotència davant el moviment negacionista manifestat durant la segona onada de la pandèmia de coronavirus. Concretament, el secretari del COMB, Gustavo Tolchinsky, ha acusat el moviment de «frivolitat» i ha qüestionat que pugui haver-hi gent que faci aquestes afirmacions després d'haver viscut l'impacte de la pandèmia.



Tolchinsky ha lamentat que figures públiques com el president sortint dels Estats Units, Donald Trump; el president del Brasil, Jair Bolsonaro, i el cantant Miguel Bosé, entre altres, donin visibilitat a un fenomen com els negacionistes, «molt minoritari». Sobre el paper que juguen els mitjans de comunicació, Tolchinsky ha defensat que han de ser corresponsables i no amplificar aquests missatges: «S'ha d'exigir als mitjans la mateixa responsabilitat que als professionals sanitaris».
 

Els metges catalans, contundents: «No es pot parlar sense conèixer la realitat»

També ha criticat als negacionistes la directora del servei d'urgències de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Mireia Puig, qui ha assegurat que li genera crispació. De la mateixa manera, el cap del Servei de malalties infeccioses i coordinador general Covid-19 de l'Hospital de la Mar de Barcelona, Juan Pablo Horcajada, ha argumentat que «no es pot parlar sense conèixer la realitat».
 

Tant Horcajada com Puig han convidat aquells que neguen la Covid-19 a entrar a Urgències i en l'UCI dels seus centres hospitalaris pròxims, per a veure el ritme d'ingressos i l'estat de les persones a les quals s'hospitalitza. Per a l'epidemiòloga de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona Susana Otero, el moviment negacionista genera impotència entre els professionals sanitaris, i veu «fonamental» la col·laboració ciutadana perquè els professionals puguin controlar la pandèmia.

«Serà impossible tenir una victòria col·lectiva»

El director de la unitat de vigilància intensiva (UCI) de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Jordi Mancebo, ha demanat que la gent, individualment, respecti les mesures que eviten la transmissió del virus: «Si no es fa a nivell individual, serà impossible tenir una victòria col·lectiva». Mancebo ha afegit que el negacionisme forma part de la realitat actual i que l'única manera de combatre-ho és «carregar-te de raons, de dades i, sobretot, explicar la veritat» de la pandèmia.



També ha lamentat que «hi ha 'fake news' que són gratis i són una vergonya», amb relació al paper que han jugat les xarxes socials en la desinformació. Per a ell, la millor manera de lluitar contra aquesta problemàtica és ser transparent i honest: «El periodisme de qualitat és honest, transparent i sense additius. El que publica informacions veritables i contrastades».



Susana Otero també s'ha referit a les informacions falses: «Hi ha faules tan inversemblants com que la pandèmia l'ha propiciat el 5G. Això no requereix cap explicació des del punt de vista científic, perquè una ona magnètica no juga cap rol en la transmissió del virus».