Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Els metges veuen un canvi en els últims dies a Espanya: «Ull a què està passant»

Els hospitals es troben en una calma tensa i els metges temen una tercera onada després de Nadal

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
Els hospitals es troben en una calma tensa i els metges temen una tercera onada després de Nadal | Cedida

És la tempesta perfecta, diuen els metges i experts. El fred d'aquests dies, el recolliment a les llars, l'augment dels contactes socials i la relaxació són el còctel ideal per a un repunt dels contagis. Des dels hospitals d'Espanya, el dia de Nadal, els metges adverteixen d'un canvi de tendència perillós en els últims dies.

«Fa dues setmanes teníem amb una situació bona, però des de fa un parell de dies l'equilibri entre altes i nous ingressos s'està alentint», adverteix María José Abadías, sotsdirectora assistencial de l'Hospital Vall d'Hebron. Una crida d'atenció a la qual se sumen els sanitaris pel repunt dels contagis, després de les primeres setmanes de desembre i el pont de la Constitució.

La tendència a la baixa de l'últim mes s'ha trencat: «Urgències és el nostre termòmetre i portem un parell de dies en què, tot i que no hi ha hagut molts ingressos, sí que notem que estan arribant més sospitosos de Covid-19 que després es confirmen».

El repunt dels contagis es presenta amb un parell de setmanes de retard i això porta als metges a témer l'inici de la tercera onada just després de Nadal. «L'increment de casos al gener el tenim clar, i si no ho fem bé, serà un augment molt important», diu María José Pereira, cap de medicina preventiva del Complex Hospitalari Universitari de La Corunya. «Depèn de nosaltres», adverteix.

Els metges reconeixen que als hospitals hi ha «una calma tensa», ja que es troben encara en la desescalada de la segona onada de la pandèmia, però temen el que vindrà després de Nadal. De moment, la incidència dels contagis ja ha pujat a 262 casos per 100.000 habitants, i els sanitaris donen per fet que aviat es reflectirà en més ingressos.

El problema és que no tenen clar que aquesta vegada puguin fer front a una nova onada, ja que el personal està esgotat. María José Campillo, portaveu de la Confederació de Sindicats Mèdics, assegura que «alguns professionals com els intensivistes o els internistes estan rebentats». L'ocupació de llits d'UCI per pacients Covid s'ha estabilitzat, però «estem en alerta pel que pugui venir».

L'arribada d'una tercera onada amb una ocupació de llits tan elevada és un risc que posa els hospitals davant un nou repte. Si l'augment dels casos es dispara, estarem davant d'un nou caos hospitalari, un col·lapse del sistema sanitari públic que afectarà també els pacients no Covid, com ja està passant.


Esgotament i desànim

Va passar el mateix en la segona onada. El 20 d'octubre, la situació dels hospitals era molt similar a la d'ara. Tres setmanes després, hi havia 1.000 malalts més a l'UCI i els hospitals fregaven els 21.000 ingressats per Covid-19.

En algunes regions, les xifres arriben a nivells dramàtics. És el cas de la Rioja, una de les comunitats amb l'ocupació més alta. «Estem augmentant la capacitat instal·lada de llits d'UCI i estabilitzem plantilla per ser capaços d'assumir pacients crítics amb les millors condicions clíniques», explica Alberto Lafuente, del Servicio Riojano de Salut.

En molts casos, el cansament es tradueix en desànim entre els sanitaris. Tot i que la segona onada va ser menor que la primera en termes absoluts, en realitat l'esforç dels sanitaris va ser doble, perquè s'ha intentat equilibrar l'atenció als pacients Covid-19 amb l'assistència a altres patologies.

La situació porta a un esgotament físic i mental que els situa en una situació de molta debilitat a les portes d'una tercera onada: «Pensar en una tercera onada a partir d'aquesta situació, quan la pressió assistencial ja és alta, genera desànim. Molts professionals ens traslladen que no saben si seran capaços d'aguantar-», diuen des del Satse.

Situació dels hospitals

Segons les dades, la segona onada a Espanya ja supera els 1,8 milions de contagis i 49.000 morts, amb una elevada pressió sobre l'atenció hospitalària. L'ocupació a l'UCI ha baixat un 20%, però segons l'últim informe de Sanitat, a almenys cinc comunitats sobrepassen el 25% de les seves places disponibles, la qual cosa suposa un risc extrem.

Segons les dades, a Espanya hi ha 10.744 persones hospitalitzades que ocupen el 8,8% dels llits d'hospital disponibles. D'elles, 1.907 requereixen cures intensives. Els malalts Covid ingressats als hospitals ascendeixen a 7.829 i representen el 6,38% dels llits. D'ells, 1.752 requereixen cures intensives, el 16,49% de les places màximes previstes.