Els contagis per Covid-19 han provocat que cada vegada siguin més les persones que han de confinar-se per a evitar la propagació del virus. Una de les funcions dels metges és determinar les directrius que cal prendre si s'ha tingut contacte amb algun positiu.
De tots és sabut que, en aquests casos, és de vital importància romandre aïllat durant deu dies. No obstant això, la relaxació de la població no sols és palpable en les mesures de restricció, sinó també a l'hora de quedar-se a casa.
Els metges han començat a notar que un dels factors que afecten la proliferació del virus és, precisament, el fet que la gent no compleix amb la quarantena obligatòria quan s'ha tingut contacte amb un positiu. «És difícil de mesurar perquè no hi ha dades objectives, però sí que ens sembla que ha disminuït la necessitat d'acudir al centre de salut perquè s'ha tingut un contacte de risc, i cada vegada hi ha més sospites, en parlar amb el pacient, que no està fent la quarantena».
Tal com explica José María Molero, expert en Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, i que recull 'ABC', un dels errors que això ocorri resideix en la falta d'informació per part de les autoritats. Hi ha persones que creuen que no han de guardar quarantena fins que la PCR hagi sortit positiva.
«La reacció més habitual és la sorpresa, perquè la majoria de la població pensa que la quarantena és només en funció del resultat del test» assegura Molero, qui lamenta que no hi hagi hagut una campanya per a conscienciar a la població sobre el que s'ha de fer quan s'ha tingut contacte amb un positiu.
«No hi ha hagut campanyes. Quan preguntes a una persona què és un contacte de risc, no ho sap. No s'ha invertit per part de les autoritats a informar i sensibilitzar sobre què és un contacte d'aquest tipus, quines situacions el generen, etc.», explica l'expert.
Sense un risc clar, no hi ha quarantena
La sensació de no estar en risc és el que fa que part de la població consideri no ser necessària una quarantena, la qual cosa pot provocar que els contagis vagin a més. Els metges denuncien que en algunes ocasions truquen als pacients i s'adonen que no es troben en els seus domicilis.
Una de les raons que fa que la gent incompleixi la quarantena és el treball. «En moltes ocasions el problema està en el treball, sobretot en el cas d'aquells que estan subjectes a economies submergides, que si no treballen no mengen.
També ens hem trobat casos en els quals la mateixa empresa els demana que no diguin que són contactes estrets per a no haver de fer la quarantena, però són mínims», assenyala María José Campillo, metge de Família i responsable de finances de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics.
Sanitat no té en compte als metges
La informació és bàsica perquè la població sàpiga com actuar durant la pandèmia, no obstant això existeix tanta varietat i canvis d'última hora que a vegades provoca que no arribi del tot clara a la ciutadania.
Els metges, que avui inicien una vaga, posen de manifest una falta de comunicació amb el Ministeri de Sanitat i asseguren que queden molts problemes per a solucionar. «Hi ha moltes qüestions que hem de tractar, com la situació de l'Atenció Primària o la dificultat per a tractar a pacients no Covid. Però no ens reben i no sabem per què».
Tomás Cobo, vicepresident de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC) i de la Unió Europea de Metges Especialistes, assegura que la major part de la població compleix amb els confinaments però existeix un percentatge que no, i això cal frenar-ho com sigui. La gent ha de saber quan és obligatori quedar-se a casa. «El que fa falta és un marc jurídic comú perquè quedi clar què és el que hem de fer en cada cas».
La responsabilitat social és una de les claus per a frenar els contagis, i a ella apel·la Tomás Cobo per a conscienciar a la ciutadania de l'important que és complir amb les quarantenes malgrat no tenir símptomes.