Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una dona confinada que guaita des d'un balcó de la plaça del Prim de Reus

Els metges espanyols esclaten: «Els assessors del govern es mosseguen la llengua»

Rafael Bengoa, metge i exdirector de Sistemes de Salut de l'Organització Mundial de la Salut, OMS, és un dels experts que demana el confinament domiciliari

Una dona escombrant una terrassa buida durant les restriccions a Espanya
La comunitat mèdica espanyola ataca el govern i els seus assessors per no aplicar el confinament | Europa Press

Abans que comencessin les celebracions Nadalenques, nombrosos especialistes sanitaris van advertir sobre la greu situació que presentava aleshores la pandèmia per tal d'evitar que fos insostenible. Un d'ells és Rafael Bengoa, metge i exdirector de Sistemes de Salut de l'Organització Mundial de la Salut, OMS.

Ara, l'expert reclama una mesura que veu les portades cada dia, sobretot si es té en compte que és l'opció que ha pres el país veí Portugal. Es tracta del confinament domiciliari. La tercera onada del coronavirus deixa a Espanya 2.176.089 infectats i 52.878 morts avui dia al nostre país.

En una entrevista a 'Onda Cero', el metge argumenta que «al març sí que va funcionar». El que sí que matisa és que no és necessària la mateixa temporalitat en aquest cas, ja que pot optar-se per una solució més curta, de tres o quatre setmanes, que permeti reduir la incidència acumulada en els centres hospitalaris a «150 o 100 punts».

Una incidència acumulada que frega els 500 punts

L'anunci se suma el de Javier García Fernández, president de la Societat Espanyola d'Anestesiologia, que sobre la base de les males previsions augura «una inclinació de la corba epidèmica que està sent gairebé vertical. Com seguim així, en 15 dies els hospitals començaran a col·lapsar».

Bengoa considera també que les mesures han de ser més fortes, però han de ser preses ara mateix i llança un missatge d'advertiment al govern. «Hi ha molta diferència entre un confinament domiciliari i les restriccions que estem tenint ara» esmenta l'especialista.

El missatge més crític el dirigeix cap als científics que assessoren el govern espanyol, ja que assegura que s'«estan mossegant la llengua», perquè si no, no s'explica que no defensin la postura del confinament estricte. El sanitari també s'ha pronunciat quan li han preguntat sobre el pla de vacunació, i ha reclamat la necessitat d'habilitar nous espais per a poder administrar d'una forma més ràpida i eficient les dosis que siguin necessàries.

La situació que assola els hospitals espanyols

Alguns d'aquests processos s'han vist alentits a causa del temporal 'Filomena' que ha assolat el país i ha posat obstacles en la distribució de les més de 350.000 dosis que rebia Espanya aquesta setmana. La localitat que ha rebut el lot ha estat Victoria, en un enviament que incloïa els primers vials desenvolupats per la multinacional Moderna.

En dues setmanes, la distribució actuarà sobre el tercer grup de risc que inclou el pla d'acció, el dels ancians. Per al moment les dosis s'han aplicat als professionals sanitaris i als residents en centres de dia. El passat dimecres es va celebrar una reunió per a determinar els processos d'escalament d'un grup a un altre. El procés de vacunació i prevenció varia segons la demarcació territorial en què s'apliqui, ja que són els mateixos grups regionals els qui l'organitzen.

En aquest procés, entre les comunitats que registren una situació més compromesa destaca Extremadura amb una mitjana de contagis d'1 per cada 100 habitants. Un fet que s'ha derivat en paraules del portaveu de la regió en mesures com la suspensió d'operacions quirúrgiques, o la reducció de personal per a la seva correcta distribució en les àrees habilitades per a la Covid.

Aquesta mateixa situació ocorre en la majoria d'àrees mèdiques del nostre país, que ja han vist interrompuda la seva activitat normal i tornaran a requerir nous esforços del seu personal per a combatre la tercera onada de la pandèmia. Entre les comunitats que més incidència acumulen es troben la Valenciana, Catalunya, Euskadi o Galícia. En aquest rànquing no s'inclou Madrid de moment encara que ja preocupen les conseqüències de 'Filomena'.