Una comunitat ignora Sanitat i imposa restriccions que el ministeri no avala

El president de la Junta va signar l'acord al qual va arribar el govern regional amb les diferents diputacions provincials

El ministre de Sanitat, Salvador Illa en una roda de premsa
Sanitat no va avalar les mesures restrictives de la Junta ahir divendres | Europa Press

Castella i Lleó va decidir ahir divendres, 15 de gener, ignorar al Ministeri de Sanitat i mantenir el toc de queda que va anunciar, i que a partir d'avui entra en vigor a partir de les 20.00 hores.

El president de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco, va signar l'acord al qual va arribar el govern regional amb les diferents diputacions provincials i els principals alcaldes de la regió, i que serà publicat demà en el Butlletí Oficial de Castella i Lleó.

La Junta va emetre un comunicat en el qual anuncia que Mañueco, autoritat delegada competent en la legislació per a la contenció de la pandèmia en la comunitat autònoma, segueix endavant amb totes les restriccions acordades malgrat que el Ministeri de Sanitat rebutgés l'avanç del toc de queda, en considerar que «no té cabuda» dins del text de l'estat d'alarma que està vigent actualment a Espanya.

Cal recordar que, segons Sanitat, l'horari del toc de queda va quedar fixat entre les 23.00 hores i les 06.00 hores, encara que les autonomies tenien permís per a modificar-lo en una hora, començant com molt aviat a les 22.00 hores i acabant com tard a les 07.00 hores.

Els serveis jurídics de la Junta de Castella i Lleó, tanmateix, entenen que l'article 10 del Reial decret 956/2020 del 3 de novembre, autoritza les autoritats delegades competents, en aquest cas el president, Fernández Mañueco, a «modular, flexibilitzar i suspendre» la limitació de la llibertat de circulació de les persones durant l'horari nocturn.

L'informe recull que «modular és modificar els factors que intervenen en un procés per a obtenir diferents resultats», per la qual cosa entenen que Mañueco té autoritat per a modificar els criteris que s'apliquen al toc de queda durant l'horari nocturn, que també entenen que va «de l'ocàs a l'alba», per la qual cosa les 20.00 hores entrarien dins d'aquesta franja en aquesta època de l'any.

Castella i Lleó va anunciar el passat matí les diferents restriccions, i el seu president va comunicar a Salvador Illa la seva decisió de canviar el toc de queda a la regió, la primera que imposa un confinament nocturn des de tan aviat. Així i tot, el ministre va rebutjar la mesura al·legant que el text de l'estat d'alarma no contempla una modificació d'aquest calibre.

Restriccions a Castella i Lleó

Així, si finalment avui es publiquen en el Butlletí Oficial de Castella i Lleó, des de les 20.00 hores del dissabte, 16 de gener, aquestes seran les restriccions en tota Castella i Lleó:

  • Tancament perimetral de tota l'autonomia i tancaments perimetrals de les seves nou províncies durant un temps il·limitat mentre duri l'estat d'alarma.
  • Limitació de la mobilitat nocturna i toc de queda entre les 20.00 hores i les 06.00 hores.
  • Limitació de nombre de persones en les reunions socials, siguin en espais públics o privats, a un màxim de 4 persones tret que siguin convivents. Aquesta mesura no s'aplicarà a instal·lacions i establiments oberts al públic amb una normativa especifica, ni tampoc a les reunions laborals i institucionals.
  • Reducció d'aforament per a les celebracions i trobades religioses a un màxim de 25 persones, sempre que no se superi un terç de l'aforament total.


Aquestes mesures, com és habitual, es revisaran en els pròxims 15 dies per a decidir si han de mantenir-se, modificar-se o eliminar-se, en funció de l'evolució de la pandèmia. A més, les mesures que s'aplicaven fins ara continuaran vigents, per la qual cosa els centres comercials, gimnasos i instal·lacions esportives en espais tancats i l'interior dels bars seguiran clausurats.


Comentaris

envia el comentari