La medicina actual segueix trobant solucions increïbles a greus problemes de salut que fa uns anys haurien semblat impossibles de curar. Metges i investigadors de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, per primera vegada en el món, han curat un càncer de retina a un nen gràcies a un tractament realment nou: injectant un virus modificat capaç d'eliminar les cèl·lules canceroses.
El cas de Félix, de quatre anys, va arribar a l'hospital barceloní quan el nen tot just tenia dos anys. Originari de Veneçuela, amb pocs mesos de vida, van diagnosticar-li un retinoblastoma bilateral que va afectar els seus dos ulls, perdent la visió en un d'ells abans de poder començar a ser tractat a Espanya, gràcies a la Fundació Simón Bolívar.
Una de les doctores que el van tractar, l'oncòloga Genoveva Correa, explica que «el tumor ocular és dels més freqüents en infants». Per això se li va aplicar el tractament habitual per a aquests casos, que és la quimioteràpia intra-arterial. El procediment consisteix a introduir-li als nens un petit catèter a través de l'artèria femoral, situada a l'engonal, que permet als oncòlegs arribar fins a l'artèria de l'ull. Allà se li aplica la quimioteràpia, encara que de vegades s'ha de fer de manera directa dins de l'ull.
Van provar un tractament nou en Félix
Tot semblava anar correctament després de rebre la quimioteràpia a Barcelona, però la malaltia va tornar a aparèixer. «Durant els controls a Veneçuela, es va detectar que els tumors s'havien reactivat», explica la doctora Correa, confirmant que el van haver de dur a Barcelona per buscar una altra solució.
Junt amb l'oftalmòleg i cirurgià Jaume Català i l'oncòleg Guillermo Chantada, van creure convenient que Félix fos tractat amb un adenovirus o virus oncolític. Aquest és un virus modificat desenvolupat per VCN Biosciences que permet ajudar a l'efectivitat posterior de la quimioteràpia. Així doncs, el VCN-01 identifica les cèl·lules canceroses, les infecta i es multiplica dins d'elles. Això permet atacar de manera selectiva a aquest tipus de cèl·lules.
El doctor Català confirma que després de tres injeccions «el tumor es va reduir i va permetre seguir amb la químio». Ara bé, no el va eliminar per complet, però sí que el va estovar, frenant el seu creixement i aconseguint un major èxit per a la quimioteràpia. Es va aconseguir no haver d'extirpar-li l'ull a Félix i que aquest pugui mantenir part de la seva visió, un 30%.
La seva mare explica amb alegria que ara mateix Félix és un nen «actiu, que li encanta jugar i veure la televisió, i amb molta energia». Segueix sotmès a controls mensuals, però el càncer sembla haver remès en l'últim any i quatre mesos.
Encara que s'està estudiant, podria ajudar a altres tipus de càncer
El bon funcionament del tractament, ha animat a VCN Biosciences a treballar amb pacients que tenen altres tipus de càncer, com el de pàncrees, de coll o de cap. El director de VCN Biosciences, Manel Cascalló, creu que no només podria atacar les cèl·lules d'un retinoblastoma, sinó que «podria ser aplicable a qualsevol tumor humà».
Mentrestant, a l'Hospital Sant Joan de Déu segueixen amb els seus estudis d'aplicació en aquest tipus de càncer ocular. El doctor Chantada confirma que ja s'està treballant amb un altre grup de 13 nens i nenes. Des del centre esperen comptar amb més pacients «de tot el país i de tot el món», ja que és la millor manera per seguir validant el tractament.