Setze comarques catalanes han demanat al Departament de Salut i al Procicat que el confinament de cap setmana —vigent entre les sis del matí de divendres a les sis del matí de dilluns— passi a ser comarcal abans del pont de la Puríssima, permetent així la mobilitat dins de la mateixa comarca. Ho avança aquest dilluns el diari 'Ara', explicant que les que han fet la petició són comarques poc poblades, amb pobles mitjans i petits que no disposen de tots els serveis bàsics. En aquest sentit, el citat mitjà destaca que els pocs establiments que hi ha en aquestes viles no en tenen prou amb els veïns del mateix municipi.
Les comarques sol·liciten un avançament del confinament comarcal de cap de setmana, que segons el pla de desescalada hauria d'entrar en vigor durant la setmana del 7 de desembre. L'objectiu és que les restriccions sanitàries s'adaptin a la realitat que es viu fora de l'àrea metropolitana de Barcelona. El president del Consell Comarcal del Segrià i alcalde de Maials, David Masot, ha explicat que «com que la gent no pot sortir del municipi, què fa? Compra a través de companyies com Amazon perquè l'hi portin a casa. Aquestes empreses estan fent l'agost i les del territori ho estan passant molt malament».
Sobre aquestes demandes es va posicionar la passada setmana el Govern, a través del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, descartant avançar el calendari de desescalada de cara el pont de la Puríssima. Caldrà veure si aquesta setmana, amb l'evolució de la incidència de la Covid-19, hi ha algun canvi sobre aquest primer posicionament.
Adaptar les restriccions a la realitat de cada territori
En aquest sentit, el primer que va fer la petició va ser l'alcalde de Sort, Raimon Monterde, demanant que es permetés la mobilitat municipal durant el cap de setmana, argumentant que els Pallars Sobirà té uns 7.000 habitants. La petició de Monterde va comptar de seguida amb el suport de la resta de municipis del Pallars Sobirà, així com dels consells comarcals del Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, l'Alta Ribagorça i el Ripollès.
En els darrers dies, també s'han sumat a la demanda les comarques del Gironès, l'Alt Empordà, la Selva, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Solsonès, la Segarra, el Baix Penedès, les Garrigues i el Segrià. El president del Consell Comarcal de les Garrigues i alcalde de la Floresta, Jaume Setó, ha recordat que «hi ha més gent en qualsevol bloc de pisos de Barcelona que en molts dels nostres pobles». En el mateix sentit s'ha posicionat Francesc Castañer, president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i alcalde de Porqueres, afirmant que «una ciutat com Badalona té més habitants que tota la comarca del Pla de l'Estany, que la Garrotxa o que el Ripollès».
Les comarques consultades pel diari 'Ara' coincideixen en la importància de les mesures anti-Covid, tot i que aposten per adaptar les restriccions a la realitat de cada territori. A tall d'exemple, la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, Sara Alarcón, recorda que «al Solsonès només hi ha dos municipis amb nucli urbà, Solsona i Sant Llorenç de Morunys. La resta són tot pobles disseminats i repartits, amb escassetat de botigues essencials per adquirir productes indispensables».