Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'interior d'un restaurant

Ho diuen els científics: La distància de seguretat podria no ser eficaç en interiors

Diversos estudis posen en qüestió la capacitat del distanciament físic per a evitar els contagis en interiors, enfront d'altres mesures com la mascareta

Imatge de l'interior d'un restaurant
Diversos estudis posen en qüestió la capacitat del distanciament físic per a evitar els contagis en interiors, enfront d'altres mesures com la mascareta | Pexels

Amb la pandèmia en marxa i d'onada en onada, els científics continuen investigant sobre el comportament del nou virus i la millor manera de fer-li front. Les noves evidències fan replantejar contínuament les mesures de prevenció, i una d'elles podria no ser tan efectiva com es creia: la distància de seguretat.

Ho diuen els científics que han participat en la Reunió Anual de la Divisió de Dinàmica de Fluids de la Societat Americana de Física. Segons les proves que han aportat, el perill de reunir-se en espais tancats, especialment si fa fred i humitat, és tan alt que fins i tot amb la distància de seguretat t'exposa al contagi.

Una de les expertes que va intervenir en el simposi és la professora Lydia Bourouiba. Com a directora del Laboratori de Dinàmica de Fluids de Transmissió de Malalties del MIT, als Estats Units, fa deu anys que estudia les malalties infeccioses i la seva transmissió, i ha arribat a la conclusió que el veritable risc està en la saliva expulsada.

«Les exhalacions no són gotetes aïllades, sinó que surten de manera turbulenta en un núvol de gas crític per a canviar la física de l'evaporació de les gotetes dins d'ella». Segons els estudis que ha realitzat aquesta experta en física matemàtica, en el context de les malalties infeccioses, i en particular de la Covid-19, s'observa la importància de canviar les pautes de distanciament i protecció basades en la recerca de dinàmiques de fluids.

Una altra veu experimentada és la de Dhrubaditya Mitra, científic de l'Institut Nòrdic de Física Teòrica que juntament amb el seu equip ha descobert una cosa rellevant. A través de les equacions matemàtiques que regeixen el perfum, van poder calcular quant temps triguen les gotes virals a arribar al seu interior. I el resultat és que ho fan en poc temps.

La base de l'experiment és la forma en la qual el perfum utilitzat per algú en la taula del costat arriba al teu nas, a través d'una turbulència d'aire. Les gotetes expulsades per algú amb coronavirus, en parlar, tossir o esternudar, es comporten de la mateixa forma. I els científics han descobert que aquestes gotes es mouen molt de pressa, com una bala.

Segons els càlculs de l'equip d'investigadors, si estàs parat a tres metres d'una persona infectada, és gairebé segur que les seves gotes t'arribaran en un minut. Per això la distància de seguretat podria no ser suficient per a prevenir el contagi.

Mitra considera que el que demostra la recerca és «l'inútils que són les regles de distanciament social una vegada estem dins». Les gotetes no sols es mouen més lluny i més ràpid del que pensaven, sinó que a més poden sobreviure més temps.

Dades antiquades

Des de fa dècades els científics acumulen dades sobre aquesta mena de qüestions, la qual cosa ha portat a calcular una distància de seguretat estàndard. Però les noves evidències ho posen en qüestió. Com per exemple, les presentades per físics de la Universitat de Twente, segons els quals la vida de les gotes pot estendre's cent vegades més del que es creia fins ara.

Detlef Lohse és director d'un d'aquests equips, i explica que «les actuals normes de distanciament social es basen en un model que a hores d'ara hauria d'estar antiquat». En un espai fred i humit, les gotes exhalades no s'evaporen de forma tan senzilla, i la glopada calenta també les protegeix i prolonga la seva vida útil.

Investigadors de la Universitat de Toronto asseguren que algunes gotetes són més propenses que unes altres a contagiar. Utilitzant experiments amb gotetes de saliva humana i anàlisis computacionals, van trobar que les gotes més infeccioses tenen una grandària de 10 a 50 microones. La qual cosa porta a concloure que si tothom portés una mascareta per a evitar l'expulsió de les gotetes, els contagis es reduirien molt.

Es tracta de nous resultats que desmunten el que es pensava fins ara i introdueixen el pitjor escenari sobre quant temps pot sobreviure el virus.