La Xina aclareix per fi si són o no l'origen del virus (i llancen un missatge)

El Govern xinès ha defensat que el virus ja existia fora de les seves fronteres abans que sorgissin els primers casos al país

Un investigador amb una de les vacunes que s'estan desenvolupant a la Xina
L'origen de la Covid-19 continua sent un misteri i la Xina desmenteix que hagi originat al seu país | Europa Press

L'origen del coronavirus ha estat un misteri des de l'esclat de la pandèmia. Al llarg de la crisi sanitària, han estat moltes les recerques i els experts que han intentat llançar una mica de llum sobre aquest desconegut virus.

Fins al moment, la principal teoria sostinguda per la comunitat científica apunta a Wuhan com l'epicentre del virus, assenyalant concretament al mercat d'animals exòtics de la ciutat, on es ven tota mena d'animals vius i morts en unes condicions d'enorme insalubritat. La principal hipòtesi és que el virus SARS-*CoV-2 va transmetre's d'un ratpenat a un pangolí i que aquest el va transmetre als humans, tal com va ocórrer amb la SARS-*CoV-1 (civetas) i la MERS (camells).

La Xina rebutja la hipòtesi que situa l'origen del virus en Wuhan

No obstant això, aquesta hipòtesi mai ha agradat a la Xina, que s'ha sentit atacada i assenyalada per la comunitat internacional. El govern de la Xina ha arribat a prohibir als metges de la ciutat de Wuhan parlar sobre els inicis de la pandèmia i, recentment, ha fet un pas al capdavant en rebutjar públicament la teoria de l'origen del virus que sosté la comunitat científica.

«Quan i on va començar a circular el virus? Rastrejar al virus no pot respondre a totes les preguntes, però és molt probable que el virus hagi coexistit en diversos llocs abans de ser detectat en Wuhan», va dir el dimarts l'exepidemiòleg i cap del Centre per al Control de Malalties de la Xina Zeng Guang al Global Times, un tabloide nacionalista publicat per 'El Diario del Pueblo'.

El Govern xinès ha defensat que el virus ja existia fora de les seves fronteres abans que sorgissin els primers casos al país i apunten com a culpables als envasos d'aliments congelats importats de l'estranger.

«El coronavirus no va començar en Wuhan, però pot arribar a través d'aliments congelats i paquets importats, segons experts», va assegurar dimecres passat 'El Diario del Pueblo' en una publicació en Facebook, com informa l'agència Reuters.

La Xina assegura que ha detectat traces del virus en envasos importats

Segons apunten des del Govern xinès, la intensificació de les inspeccions als productes envasats i congelats procedents des de l'estranger els han permès identificar traces del virus.

Com a conseqüència, la Xina ha aplicat noves normes d'importació més estrictes per als congelats i ha augmentat els controls. Sense anar més lluny, el mercat majorista més important de Pequín ha prohibit la venda d'aquests aliments després de l'anunci d'aquesta troballa.

Les afirmacions del govern xinès contradiuen clarament les recerques recollides per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha negat que els envasos o els aliments suposin una font de transmissió del coronavirus.

Una altra hipòtesi sobre l'origen del coronavirus

Des del començament de la pandèmia, les actuacions del país asiàtic en la gestió de la pandèmia han estat qüestionades per polítics i experts de nombrosos països. Se l'ha acusat de no advertir a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la gravetat del virus i d'ocultar dades de la pandèmia.

Fins i tot s'ha acusat la Xina d'haver creat el virus en un laboratori, una teoria que ha estat defensada principalment per la viròloga Li-Meng Yan, i secundada per alguns personatges públics com el president dels Estats Units, Donald Trump.

Malgrat ser una teoria que ha sonat amb força, es tracta d'una hipòtesi que la comunitat científica ha rebutjat gairebé per unanimitat.

A Espanya també s'han realitzat recerques sobre aquest tema i els nostres científics més prestigiosos han defensat l'origen natural de la pandèmia, rebutjant amb arguments científics la teoria de Li-Meng Yan.


Comentaris

envia el comentari