Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de Covid-19

Un 25% dels metges a l'Estat espanyol ha estat de baixa a causa de la Covid-19

Un estudi també revela que un 41% s'ha hagut d'aïllar de la família i un 27% dorm menys de sis hores

Un de cada quatre metges (25,5%) de l'Estat espanyol ha estat de baixa per motius relacionats amb la Covid-19, concretament per donar positiu o per tenir-ne símptomes; un 2% ha estat hospitalitzat i el 8% ha viscut la mort d'un company de feina per aquesta causa. Ho recull un estudi realitzat per la Fundació Galatea, l'Organització Mèdica Col·legial, el Col·legi de Metges de Barcelona, Mutual Mèdica i les professores Núria Mas, de IESE Business School, i Judit Vall, de l'Institut d'Economia de Barcelona.

L'informe, que ha comptat amb la participació de 4.515 metges i que s'ha presentat aquest dimecres a Madrid, mostra que l'estat de salut dels professionals sanitaris ha empitjorat de forma notable durant la pandèmia. En aquest sentit, un 33% té problemes per agafar el son i un 27% dorm menys de sis hores, mentre que un 41% s'ha hagut d'aïllar en algun moment de la família.

Segons l'estudi, el 23% dels professionals considera que el seu estat de salut és dolent o regular, mentre que abans de la pandèmia aquesta percepció era del 7%. A més, els professionals dormen menys i pitjor. Així, s'ha doblat el nombre de metges que dorm menys de sis hores, que ha passat del 14% abans de la pandèmia al 27%.

Un 60% dels metges pateix la síndrome de 'burnout'

L'informe també revela que sis de cada deu metges presenta algun indicador de fatiga, dolor o estrès i la mateixa proporció pateix la síndrome de 'burnout', és a dir, estrès que es cronifica i cursa en forma d'esgotament i, més encara, davant de l'expectativa de «no veure la llum al final del túnel». És per tot això, que el consum de tranquil·litzants i hipnòtics s'ha incrementat en deu punts, passant del 19% al 29%.

Així mateix, la meitat dels metges (51%) afirma sentir-se «sobrepassat» i menys preparat físicament i emocionalment davant de noves onades del coronavirus, ja que no s'han recuperat de les anteriors. El 20% s'ha plantejat avançar la jubilació, mentre que el 34% ha sospesat la idea d'abandonar la professió, encara que reconeguin que no ho faran. Un terç dels professionals ha afrontat dilemes ètics i la millor manera de gestionar-los ha estat en equip (61%).

Els hàbits dels metges també han empitjorat a causa de la pandèmia. Tot i que els percentatges són relativament baixos, segons expliquen els responsables de l'informe, augmenta el nombre de professionals que consumeix bastant o molt alcohol, que passa del 4% al 7%, i disminueix del 50% al 28% la pràctica habitual d'activitat física.

Un 25% de pacients acudeix als serveis de suport a la salut mental

Ara bé, els professionals han notat molt de suport per part dels companys i equips en els pitjors moments de la crisi (83%) i també pels pacients 82%. Per contra, només un de cada tres metges ha percebut el suport de l'organització on treballen i dels gerents i directius. Una de les principals conclusions de l'estudi és que són pocs els metges que acudeixen als serveis de suport a la salut mental per gestionar el malestar emocional i l'esgotament. El 13% dels enquestats reconeix que necessiten ajuda encara que no estan recorrent a aquests serveis i afirmen que tenen previst fer-ho.

Els professionals que són usuaris reals o potencials dels serveis de suport a la salut mental és del 25%. Les dones i els joves són els que en major mesura han recorregut a aquests serveis. L'informe mostra que el 88% dels metges troben a faltar formació per millorar les competències emocionals.

116 metges en exercici han mort per Covid-19; 14 a Catalunya

L'Organització Mèdica Col·legial ha recordat que 116 metges han mort en l'exercici de la seva professió per Covid-19 a l'Estat espanyol. A Catalunya, els col·legis professionals tenen coneixement que 14 metges en exercici han mort a causa del coronavirus, segons indica el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) a l'ACN. No és una dada oficial del Departament de Salut, sinó a partir de les informacions que han pogut compilar els col·legis.