Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Nou de cada deu metges de Tarragona, a favor de regular per llei l'eutanàsia

És una de les conclusions de l'enquesta que ha realitzat el Col·legi Oficial de Metges entre els seus col·legiats

malalt
La majoria de metges de Tarragona es mostren favorables a regular l'eutanàsia | CatalunyaDiari.cat

 

Un 91% dels metges de Tarragona està d'acord en regular per llei l'eutanàsia, mentre que la xifra baixa al 84% si es tracta de legislar el suïcidi medicament assistit. Així ho conclouen els resultats de l'enquesta realitzada pel Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) als seus col·legiats, fets públics aquest dimecres.

 

L'estudi també revela que gairebé set de cada deu (68%) facultatius estarien disposats a aplicar l'eutanàsia, mentre que un 31% dels enquestats demanaria l'objecció de consciència. En aquest sentit, la gran majoria de facultatius consultats, gairebé el 90%, considera que els metges han de poder decidir si apliquen o no l'eutanàsia i reclamen tenir regulat el dret a l'objecció de consciència.

 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

 

En els darrers mesos, i com a conseqüència de casos molt mediàtics, el debat sobre l'eutanàsia i el suïcidi assistit està sobre la taula. En aquest sentit, l'enquesta conclou que el 90% dels col·legiats consultats creu que aquest és un tema que s'ha de debatre en l'àmbit global de la societat. No obstant aquesta majoria, hi ha un 8% de metges tarragonins que afirma que és una qüestió que només afecta els professionals mèdics i sanitaris.

 

Tal com han manifestat la majoria de facultatius tarragonins, el COMT també considera que «el debat de l'eutanàsia i el suïcidi mèdicament assistit afecta tota la societat» però que «també era important conèixer l'opinió dels metges del Camp de Tarragona perquè d'aquesta forma el COMT pugui posicionar-se, institucionalment, d'acord amb l’opinió dels seus col·legiats».

 

Imatge del vídeo on es veu com Ángel ajuda a morir la seva dona
El cas de Maria José Carrasco ha tornat a posar el debat sobre la taula. | Telecinco / Cedida

 

Cures pal·liatives

L'enquesta del COMT es basa en una realitzada pel Colegio de Médicos de Bizkaia, tot i que la institució tarragonina va incloure algunes preguntes relacionades amb les cures pal·liatives, l'àmbit menys polèmic del debat sobre el final de la vida. 

 

Així, segons els resultats de l'estudi, hi ha unanimitat en què s’ha de garantir el dret del pacient a les cures pal·liatives i a morir en companyia del seu entorn familiar. Aquestes xifres contrasten amb la resposta a la pregunta de si actualment tothom té garantit l'accés a les cures pal·liatives. Només un 19% està d'acord i un 47%, bastant d'acord. Finalment, un 83% dels enquestats considera que s’ha de garantir el dret a escollir el moment de morir.

 

La mostra de l'estudi

El qüestionari, anònim i que consisteix en dinou preguntes tancades i una oberta, es va enviar per correu electrònic als 3.325 col·legiats perquè contestessin entre el 7 de maig i 12 de juny de 2019. L'enquesta va rebre  resposta per part de 715 col·legiats (el 21,5% del total).

 

A més, es va establir un grup control, aleatori, de 300 metges dels quals  van contestar 76. Els resultats de tots dos grups van ser sensiblement homogenis des del punt de vista estadístic.

 

Els metges han expressat la seva opinió amb aquesta enquesta. | Arxiu

 

Què en diuen els metges?

Els resultats de l'enquesta realitzada pel COMT també inclouen opinions i valoracions dels metges tarragonins, de manera anònima, sobre el debat plantejat de les que en reproduïm algunes a continuació.

 

«Trobo que s'han de millorar les cures pal·liatives que són més conformes a la dignitat de la persona i donar més recursos als metges i pacients per a poder accedir-hi i oferir-les». «Si s'aprovés l'eutanàsia, hauria d'estar altament regulada per garantir que s'aplica correctament. L’objecció de consciència és un dret innegable. A més, és bàsic garantir un adequat tractament del dolor en qualsevol àmbit: hospitalari, ambulatori o domiciliari». Són algunes de les opinions expressades pels metges de forma totalment anònima en aquest estudi.

 

La necessitat de regulació és una de les opinions més repetides entre els facultatius: «Em sembla un tema molt important que cal debatre des de diferents perspectives i amb la participació de la societat. No crec que sigui un tema només de professionals de la salut»; «A favor de l'eutanàsia però amb supòsits i ben regulada».; «Crec que és urgent definir i regular l'eutanàsia i el suïcidi assistit. Crec que des dels col·legis de metges no s'està fent el suficient esforç per visibilitzar-ho i, com a mínim, començar el debat».

 

«Les situacions per aplicar l'eutanàsia son poques i extremes. Ho pot solucionar una llei?».