Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb una dona estressada amb les mans al cap i un cercle amb una dona agafant aire

El mètode holandès: calma ràpidament l'estrès i l'ansietat, quasi sense gaire esforç

És un mètode que pot millorar el nostre estat anímic

Segons les dades ofertes per Eurostat, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OECD), el Banc Mundial, els Reuters i el Fons Monetari Internacional, Espanya és el cinquè país amb més estrès de tota la Unió Europea.

La salut mental ha passat a ser una de les preocupacions més grans socialment, i és que almenys 1 de cada 5 persones afirmen haver-se medicat. Sens dubte, estem davant d'una xifra i uns fets veritablement preocupants.

Com es poden reduir els nivells d'estrès i ansietat?

L'estrès, juntament amb l'ansietat i la depressió, són alguns dels problemes psicològics més freqüents al país. De fet, després d'acabar-se la pandèmia, el nombre de persones que pateixen aquests problemes ha crescut exponencialment.

I és que si ens parem a analitzar el nostre entorn és molt probable que observem algunes de les possibles causes. Precarietat laboral, crisi econòmica, crisi sanitària... i, en definitiva, una llarga llista de successos que deixen en dubte el benestar de les persones.

Ara bé, si a tot això hi sumem el ritme frenètic que solem portar la majoria de persones, ens trobem amb el brou de cultiu perfecte per desenvolupar estrès i/o ansietat. Però... Això té solució? Es podria prevenir?

Muntatge amb un home assegut a unes escales amb la mà al cap i un cercle amb una cartera buida
La precarietat laboral i la crisi econòmica influeixen directament en el malestar de les persones | Pixelshot, Rattanakun

Doncs bé, la bona notícia és que generalment podríem dir que sí. De fet, hi ha diverses tècniques que ens poden ajudar a rebaixar aquests nivells i, per tant, a relaxar-nos. Tot dependrà de com siguem nosaltres i quin ens funcioni millor.

No obstant això, avui ens volem centrar especialment en una que, pel que sembla, pot resultar molt efectiva. Es tracta ni més ni menys que del mètode Niksen. Aquest mètode, d'origen holandès, et pot ajudar a reduir l'ansietat i l'estrès.

Segurament et preguntaràs com, i realment... és molt senzill de fer. Quan ho provis, notaràs com la calma torna a la teva ment, i d'aquesta manera, et podràs centrar molt millor en el moment present (l'aquí i ara).

En què consisteix el mètode Niksen?

Així, doncs, i seguint el seu famós lema de «gaudir de les petites pauses de la vida», la base d'aquest mètode consisteix a no fer res. Potser de bon tros t'has quedat sorprès, però té una explicació.

Tradicionalment, el fet de no fer res s'associava a adjectius com la vagància, la distracció o la mandra. En contraposició, com més productiva era una persona, més ben valorada estava (encara que això li suposés un enorme esforç).

Tot i això, amb el pas del temps s'ha comprovat que aquesta autoexigència que moltes vegades ens imposem pot ser contraproduent. I és, en aquest sentit, la raó que sorgís el mètode holandès Niksen.

«Niksen significa literalment no fer res. Practicar l'«art del Niksen» consisteix a gaudir de les petites pauses de la vida, una filosofia fàcil d'introduir al dia a dia i essencial per cuidar-nos nosaltres mateixos», apunta Annette Lavrijsen.

Muntatge amb un prat verd de fons i una dona practicant ioga
El mètode Niksen ens pot ajudar a aclarir la ment i augmentar la creativitat | Pexels

Els beneficis d'aquest nou mètode

Com comentàvem anteriorment, el fet de no fer 'res' sempre ha estat molt relacionat amb el sentiment de culpa i fracàs. De fet, molta gent considera que això és l'equivalent a estar perdent el temps.

Però lluny de la realitat, cada cop està més comprovat que donar-se 'un respir' de tant en tant no és tan dolent. De vegades cal tenir moments de calma i tranquil·litat per relaxar-nos i posar en ordre les nostres idees.

De fet, això ens ajuda a agafar més impuls per seguir duent a terme els nostres projectes i les nostres tasques. A més, també es veu tot amb més perspectiva, cosa que moltes vegades facilita trobar l'equilibri entre el treball i la vida personal.

Per tant, hem de tenir en compte que dur a terme aquest mètode no significa oblidar-nos de les nostres responsabilitats i fer-nos fora, sinó tot el contrari. Dedicar-nos aquests 5 minuts al dia per no fer res ens pot ajudar a aclarir la ment, i per tant, centrar-nos en l'aquí i ara.