La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que l'incendi que va afectar les comarques de Ribera d'Ebre, Garrigues i Segrià va cremar un miler d'hectàrees de cultius, unes 800 d'olivera i la resta d'ametller. L'entitat calcula que set cooperatives federades patiran una reducció de la producció de fins el 45%, amb pèrdues superiors als 4 milions d'euros en la collita dels pròxims tres anys. El sector reclama a l'Administració mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d'abandonament de l'activitat. Representants de la FCAC es reuneixen aquesta tarda amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per avaluar els danys de l'incendi.
Set cooperatives patiran una reducció de la producció de fins al 45%
Segons la FCAC, l'incendi ha afectat uns 300 socis productors de les cooperatives agrícoles de la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol, Bovera i la Granadella, Camp Foment Maialenc, Fruits Secs les Garrigues i Unió Fruits.
L'entitat preveu que la reducció de la producció se situï entre el 10 i el 45% de l'actual collita —segons els municipis—, i que els danys tinguin continuïtat les pròximes campanyes, fins que els arbres tornin a recuperar el potencial productiu.
La FCAC calcula que, enguany, la pèrdua de producció pot ser superior als 2 milions de quilos d'oliva i la disminució d'ingressos es podria situar entorn dels 1,5 milions d'euros aquesta campanya i superar els quatre milions en els pròxims tres anys, sense comptabilitzar els costos derivats de material malmès, instal·lacions de reg i replantació.
El responsable d'oli d'oliva de la FCAC, Antoni Galceran, reclama l'aprovació de línies d'ajut per procedir a la replantació de conreus, reposició d'infraestructures i maquinària malmesa. També demana l'establiment de mesures fiscals i línies d'acompanyament per a les cooperatives que hagin vist afectades les produccions dels seus socis de manera significativa per tal d'evitar «que es vegi compromesa la seva viabilitat».
En aquest sentit, la FCAC avisa de la importància d'una «correcta gestió» del territori amb l'objectiu d'evitar l'abandonament del sector agrari, ja que, com s'ha posat de manifest, «els camps de conreu en producció actuen com a tallafocs i redueixen l'impacte d'un incendi», segons Galceran.
La FCAC també subratlla que la fruita seca i en especial l'ametlla de secà «és un conreu que se situa a zones marginals i amb menor aptitud agronòmica» i recorda que «la desaparició d'ajuts directes al sector ja ha comportat l'abandonament de 5.500 hectàrees en els últims vuit anys a causa de la baixa rendibilitat agrària».