Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.

Milions de pensionistes perden una paga extra de la Seguretat Social aquest 2023

Aquest abonament extraordinari ha desaparegut amb aquest nou any

Males notícies per als pensionistes. Sí, ja que, amb l'arribada del 2023, han estat molts els canvis que s'han implementat en una gran quantitat d'aspectes. I un té molt a veure amb les pensions, així com amb les seves quanties màximes i mínimes.

Tot i això, encara que el nou any el rebem amb una de les millors notícies, la pujada de les prestacions, el cert és que també hi ha de dolentes. I entre aquestes, una és el comiat d'una de les pagues extra més esperades.

En el cas que estiguis rebent una d'aquestes prestacions de la Seguretat Social i hagis trobat a faltar la 'paga extra de gener', no et preocupis. I és que ara pots descobrir per què no la cobraràs aquest any.

Aquesta serà la paga extra que perdran els pensionistes el 2023

Se la coneix com a 'pagueta de gener' i sempre ha estat molt ben rebuda per tots els pensionistes que la rebien. Tot i això, amb les modificacions d'aquest 2023, el cert és que aquesta prestació extra s'ha suprimit dels pressupostos.

Caixer
L'abonament extra ha estat suprimit per la pujada de les pensions | GETTY IMAGES

Es tracta d'un abonament extra que els pensionistes rebien cada inici d'any amb l'objectiu de contrarestar la pèrdua de poder adquisitiu. Aquesta és el resultat de la diferència entre l'increment mitjà anual real de l'Índex de Preus de Consum o IPC i la previsió del Govern.

De moment, però, s'ha deixat d'abonar aquesta paga extra a causa d'una raó específica. Tot està relacionat amb l'augment de les pensions que va quedar aprovat en els darrers pressupostos generals de l'Estat o PGE.

La raó per la qual els pensionistes perdran aquesta paga

Gener de 2022. Aquesta va ser la data en què els pensionistes van rebre per última vegada la 'paga extra de gener'. Al 2023 s'ha deixat de percebre aquest abonament extraordinari per l'increment de les pensions.

Aquest augment s'ha calculat pel que va créixer l'IPC entre el desembre de l'any 2021 i el novembre del 2022. Per això, com a resultat, les pensions s'han incrementat un 8,5% de forma general.

Aquest percentatge és el que s'aplica a les pensions contributives. Tanmateix, les no contributives mantenen la pujada del 15% que va aprovar l'Executiu dins del seu paquet de mesures del 2022.

Per això, la pensió mitjana a Espanya va ser, el mes de setembre passat, de 1.256 euros al mes. Amb l'increment que s'ha aprovat de cara al 2023, la xifra puja als 1.363 euros. El Govern, per tant, considera que la pagueta del gener aquest any no és necessària.

Les quanties màximes i mínimes de la pensió de jubilació el 2023

Cal conèixer, per altra banda, com queden les quanties màximes i mínimes per a aquest 2023. La raó és que les xifres mitjanes no són del tot representatives del qual cobra cada pensionista. Per aquest any, la pensió màxima de jubilació incrementarà 240 euros. Per això, pujarà als 3.059 euros al mes en 14 pagues. És a dir, 42.823 euros cada any.

És també interessant, per tant, conèixer també quina és la quantia mínima de la pensió de jubilació. Cal recordar, per descomptat, que aquestes han pujat a causa de la pujada de l'Executiu en els darrers pressupostos generals de l'Estat.

En aquest sentit, depenent de l'edat de la persona que s'ha jubilat, així com de si té cònjuge o no a càrrec seu, la xifra pot variar. Concretament, aquesta pot oscil·lar entre els 13.526 euros anuals i els 9.694 euros a l'any, i aquesta última és la xifra mínima a percebre.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp