El grup ICL — matriu d'Iberpotash — ha anunciat aquest divendres a la tarda que presentarà un ERO per acomiadar un total de 110 treballadors a la mina de Súria, al Bages, segons ha explicat CCOO a través d'un comunicat.
El sindicat «rebutja totalment» aquest expedient i insta la direcció d'Iberpotash a «fer marxa enrere en les seves intencions». CCOO considera «inadmissible» aquesta decisió, ja que, d'una banda, «es tracta de la mina que ha de garantir el futur de l'activitat de l'explotació a la Catalunya Central» i, de l'altra, «hi ha un elevat nombre de subcontractes que hi operen».
Amb aquesta decisió, creu el sindicat, ICL pretén «retallar costos» a partir de «retallar la plantilla fixa i precaritzar les condicions laborals» dels treballadors.
CCOO rebutgem l'ERO que ha presentat Iberpotash per acomiadar 110 treballadors de la mina de Súria.
— CCOO Indústria #OtroModeloEsNecesario #OrgullCCOO (@FICCOOCat) October 23, 2020
No es poden retallar costos a costa de retallar plantilla i condicions laborals!#MineriaSosteniblehttps://t.co/lsVHBeiqFfpic.twitter.com/1vDoSuguI1
Faurecia inicia un ERO per acomiadar 160 dels 308 treballadors de la planta d'Abrera
Una altra empresa que s'ha vist destinada a aplicar un ERO ha estat Faurecia Interior Systems, companyia dedicada a la fabricació de recanvis per a automòbils, iniciarà la setmana vinent amb el comitè d'empresa les negociacions per aplicar un ERO que afectarà inicialment a 160 dels 308 de la planta d'Abrera (Baix Llobregat).
Segons fonts sindicals, l'empresa justifica la mesura per la pèrdua de la fabricació del quadre de comandaments del Seat León i, en menor mesura, pel tancament de la planta de Nissan a la Zona Franca.
CCOO, que qualifica l'ERO de «desproporcionat», assegura que si la companyia no varia la seva postura, convocaran una vaga general que posaria en perill la producció de la planta de Seat a Martorell, per a qui fabriquen peces de models com l'Arona o l'Ibiza.
Els responsables sindicals asseguren que afronten les negociacions de l'ERO que començaran el dia 27 d'octubre a les 12 del migdia amb l'objectiu de reduir el nombre d'acomiadaments, que veuen «irreal», i «blindar» els drets i el futur dels treballadors que no siguin inclosos a l'expedient.
En declaracions a l'ACN, Verónica Amaya, de la secció sindical de CCOO a Faurecia, denuncia que l'ERO «és una forma curiosa» d'agrair els esforços que la plantilla ha fet en els darrers set anys en forma de reduccions salarials per garantir el futur de l'empresa.
A l'espera de seure a la taula de negociacions, els sindicats avancen «mesures de força» si l'empresa no escolta les seves reivindicacions. En aquest sentit, recorden que si aturen la producció, empreses com Seat no podran treballar i que això la direcció ho ha de tenir present perquè cadascú ha de defensar els seus interessos.
Les negociacions de l'ERO començaran gairebé un any després de l'incendi que va afectar la secció de pintura de la planta de Faurecia a Abrera el mes de novembre de 2019 i que va obligar a aturar la producció de Seat a Martorell durant gairebé una setmana.