Aquests propers dies seran els de més calor del que portem d'any

MINUT A MINUT: Seguiment de l'històrica onada de calor i els incendis

Les temperatures han batut rècords amb ambient tòrrid arreu i màximes que han superat els 40º en alguns punts de l’interior. L'onada de calor acaba el dilluns

L’onada de calor que afecta aquests dies Catalunya serà històrica, ja que es batran rècords de calor per trobar-nos en un mes de juny. La calorada va començar a principis d’aquesta setmana i s’ha allargat fins al cap de setmana amb ambient tòrrid, però el pic de calor ha estat entre divendres i dissabte, 28 i 29 de juny, quan se superaren els 40º a l'interior i al prelitoral.

La majoria de màximes s'han mogut entre els 37º i 42º durant, com a mínim, quatre dies seguits, inclús més altes en alguns punts de Ponent, la vall de l’Ebre i la Catalunya Central. A la costa, els termòmetres se situaren entre els 30º i 35º a les hores centrals del dia amb molta xafogor i vent marítim reescalfat. Les nits també han estat insuportables amb la majoria de mínimes pel damunt dels 20º, inclús per sobre dels 25º  en algunes zones urbanes, especialment de la costa.

Davant d’aquest episodi excepcional, Protecció Civil ha mantingut activat el pla PROCICAT per onada de calor i el Servei Meteorològic ha activat avisos per calor extrema a totes les comarques. Feia molts anys que no teníem a casa nostra una onada de calor d’aquestes magnituds, sobretot pel fet que és molt primerenca i encara no ens trobàvem al juliol.