Bel Olid i Miquel Bonet, guanyadors de les beques Finestres d'Assaig en Català

L'escriptor Miquel Bonet, guanyador de les Beques Finestres d'Assaig 2022

En català, l'acompanya l'escriptora Bel Olid i en castellà Carolina Arabia i Marina Pintor Pareja

La Llibreria Finestres ha anunciat les guanyadores de les Beques Finestres d'Assaig 2022. Enguany se celebrava la segona convocatòria del certamen i s'han rebut 76 propostes en llengua catalana i 222 en llengua castellana (entre Espanya i Amèrica Llatina). 

L'objectiu de les beques és fomentar l'escriptura de l'assaig i la crònica humanística, de divulgació científica, històrica, política, musical, literària i artística per enfortir la branca de l'assaig i la no-ficció, necessitada d'estímuls per créixer i poder donar respostes a un món progressivament desconcertant. 

La beca Finestres també compta amb un premi econòmic. En concret, és una ajuda directa als autors de 25.000 euros, és a dir, una dotació total del premi de 100.000 euros.

Els guanyadors de les beques Finestres 2022

En l'àmbit catalanoparlant ha estat premiat l'escriptor i cap d'opinió a TarragonaDigital i CatalunyaDiari, Miquel Bonet, pel seu assaig 'El rei Gord'. El jurat Finestres en català l'ha triat com un dels projectes, acompanyat per 'Tria la teva aventura', de Bel Olid.

El jurat Finestres en català ha estat integrat per Marina Espasa, Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Pere-Antoni Pons i Manel Ollé. Després de llegir i valorar les propostes rebudes, ha decidit atorgar les beques a dos projectes que fan servir les eines del periodisme narratiu per tractar temes d’interès general i que prometen originalitat i audàcia, a més d’aprofundiment.

En les beques Finestres en castellà, s'han triat els projectes 'De cantos y animales', de l'argentina Carolina Arabia, i 'La herida erótica', de Marina Pintor Pareja. 

El jurat Finestres en castellà, integrat per Jordi Costa, Mathias Enard, Mariana Enriquez, Carlos Zanón i Camila Enrich, ha decidit atorgar les Beques Finestres d'Assaig 2022 a dos projectes únics, originals i urgents.

Les dues propostes tracten temes singulars que requereixen un treball de documentació exhaustiu i que s'acosten a temes rellevants des d'una perspectiva diferent.

'El rei Gord', de Miquel Bonet

Un projecte sobre la guerra en el món de la cuina que va enfrontar Santi Santamaria amb Ferran Adrià, emblemes de dues maneres arquetípiques d’entendre la cuina. L’assaig –escrit amb molt d’estil i sentit de l’humor– vol repassar el fenomen de la cuina catalana que va començar als anys noranta, l’exaltació dels xefs com a autèntiques estrelles de la societat catalana, i indagar la cara fosca del fenomen, que inclou l’explotació laboral o les pràctiques mafioses, entre altres qüestions, i alhora pretén ser una crònica de la història explosiva que va conduir a un conflicte ferotge entre dos antics col·legues.