Una moneda de dos euros dreta sobre una taula

Mira't la butxaca: un error de fabricació a les monedes de dos euros en dispara el valor

Al cantell d'aquesta moneda s'amaga un secret de milers d'euros

Els amants de la numismàtica s'han llançat a buscar una moneda de dos euros per la qual estan disposats a pagar una gran quantitat de diners. Es tracta d'una moneda que té un error d'impressió que n'ha elevat el valor de manera considerable i que ara es cotitza per 2.000 euros.

Descobreix l'error a la moneda de dos euros per la qual pots guanyar milers d'euros

Per als col·leccionistes de diners no hi ha res més cridaner que una moneda o un bitllet amb un error d'impressió. Això que a la majoria de persones no ens crida l'atenció, per a ells és com 'l'arca perduda', l'objecte de desig pel qual estan disposats a pagar quantitats desorbitades per a incloure'l a la seva col·lecció.

Al llarg de la història, hi ha hagut moltes monedes amb algun error gairebé imperceptible a l'ull humà i que han sigut molt buscades. I, com no podia ser d'una altra manera, l'euro, amb el qual convivim des de fa més de dues dècades, tampoc s'escapa de l'error humà.

Monedes d'euro
Letònia va fabricar monedes amb una llegenda errònia al cantell | Catalunya Diari

En aquest sentit, els col·leccionistes estan intentant localitzar algunes de les cinc-centes monedes de dos euros que tenen un error de fabricació. Aquest objecte tan sol·licitat va ser fabricat a Letònia el 2021 amb un text en letó que no és correcte.

Tal com expliquen els experts en numismàtica, normalment cada país de l'eurozona pot editar les monedes amb dates o accions commemoratives. En el cas que ens ocupa, Letònia va decidir dedicar una moneda de dos euros a la reserva de la biosfera de Zhuvintas.

Per això, va fabricar dues versions diferents dedicades a aquesta reserva natural, però amb un error que ara ha sortit a la llum. Més de mig milió de monedes van sortir de fàbrica i cinc-centes estan sent buscades a causa de l'error d'impressió que hi va haver quan els van fabricar.

Si vols saber si ets una de les persones afortunades que té una d'aquestes monedes de dos euros, t'has de fixar en el cantell. Hi ha d'aparèixer la llegenda «Dievs, svētī Latviju!», que en letó vol dir 'Déu beneeixi Letònia!'. Un text que normalment porten totes les monedes fabricades en aquest país.

Les nostres monedes també tenen un gran valor

Si bé és cert que aquesta moneda fabricada a Letònia pot arribar a superar els 2.000 euros, no hem de menystenir el valor de les nostres. A Espanya hi ha un ampli ventall de monedes i bitllets que podrien ajudar-nos a tapar algun forat.

A falta d'una, al nostre país hi ha quatre monedes el valor de les quals està a l'alça. La primera és la que s'anomena 'de quatre escuts', que va ser creada el 1729 a Sevilla. La particularitat d'aquesta moneda és que el rostre que hi figura és el de Felip V, i avui dia val 1.000 euros.

Un bitllet de mil pessetes i unes quantes monedes
Les nostres antigues pessetes també podrien ser objecte de col·leccionista | Pixabay

Una altra de les monedes més buscades és la pesseta encunyada el 1884 amb el rostre d'Alfons XIII, que val molt menys que la de quatre escuts: uns 300 euros.

En tercera posició es troba un bitllet de 5.000 pessetes de l'any 1976 amb una petita esgarrinxada al centre. Cosa que li atorga valor com a objecte de col·leccionista.

En quarta i última posició del rànquing de monedes espanyoles més valorades, trobem l'estimada moneda de 100 pessetes. Concretament la que va ser encunyada el 1962, que els col·leccionistes valoren molt positivament com un objecte que cal tenir en compte.