Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.

Mira el teu mòbil: el missatge que pot arruïnar el Nadal a milers de catalans

Aquest missatge denunciarà el seu comportament poc cívic

El Govern té previst enviar un missatge a milers de catalans. Com sol ser habitual en aquest tipus de situacions, el seu contingut no acostuma a portar precisament bones notícies. En alguns casos és probable que, fins i tot, els arribi a amargar els dolços nadalencs.

Pel que sembla, es tractaria d'un grup força ampli de persones que han comès una sèrie d'irregularitats. En realitat són viatgers de Renfe que van fer un ús inadequat dels abonaments que els permeten viatjar gratis amb trens de mitjana distància. La companyia ferroviària assegurava recentment que en qüestió de dies se'ls farà arribar una notificació, per missatge de text al mòbil o per correu electrònic. En qualsevol cas, es tracta d'un simple advertiment.

Amb això pretenen «evitar la utilització incorrecta» dels abonaments. Van ser molts els viatgers que van denunciar la situació generada: hi havia trens que viatjaven pràcticament buits quan ells no podien adquirir els bitllets perquè estava tot reservat. La manera d'actuar d'alguns beneficiaris d'aquestes ajudes acabava afectant la resta de viatgers. Reservaven diverses places en diferents horaris de trens i després agafaven una o cap. Tot això sense anul·lar la resta de reserves, la qual cosa impedia que poguessin ser ocupades per altres.

Imatge d'un tren de Rodalies aturat a l'andana
Alguns usuaris no han fet servir adequadament els abonaments gratuïts de Renfe. | Europa Press

Ja han començat a enviar els avisos

Des de fa uns dies, en concret, des del darrer dimecres, ja van començar a remetre els avisos als usuaris que actuaven irregularment. Asseguren que aquests comportaments no impliquen la retirada immediata de l'abonament, encara que sí que es considerarà una primera advertència.

Quan se'ls faci arribar la tercera notificació, llavors serà quan realment ho puguin notar a les seves butxaques. Podran acomiadar-se de la fiança de 20 euros que l'usuari va dipositar al seu moment i que en principi s'hauria de tornar al final de l'any. A més, com a càstig, se'ls anul·larà el bitllet i no podran retirar-ne un altre al llarg d'un mes.

Des de la companyia ferroviària sol·liciten als usuaris aquest abonament que actuïn amb cert civisme. En cas que no hagin de viatjar en un tren que hagin reservat, seria convenient anul·lar-lo amb almenys un parell d'hores d'antelació.

Fixin un període transitori d'una setmana en què es comunicarà al viatger de l'incompliment. Tot això sense que suposi l'aplicació immediata de la mesura.

Un tren de Renfe
Alguns viatgers no van poder comprar els seus bitllets perquè no hi havia places lliures, però els trens circulaven buits. | Pixabay

Les noves condicions d'utilització de l'abonament

En vista de les situacions detectades al llarg de les darreres setmanes, des de Renfe s'han vist obligats a prendre mesures. Ja no són només advertiments, sinó que també han modificat les condicions d'ús dels abonaments.

A partir d'ara, es limita el nombre màxim de trajectes permesos per abonament a quatre viatges diaris d'anada o tornada. A més, no es podrà formalitzar dos viatges en el mateix sentit fins que passi el triple del temps de viatge programat. 

Des de l'operadora recorden que són fets aïllats. Dels més de 2,3 milions d'abonaments adquirits, només se n'ha donat un mal ús al 3 %. Tot i això, sí que ha afectat molta gent. Expliquen que aquesta mena d'actituds provoquen un «perjudici a la resta de ciutadans, que limita la seva mobilitat». A més, «desvirtuen l'efectivitat d'aquests abonaments». La seva missió «és incentivar la demanda del transport públic i contribuir a la reducció de les emissions de CO2».

En qualsevol cas, malgrat les anomalies detectades, es pot considerar que els abonaments gratuïts han estat tot un èxit. Molts catalans han pogut viatjar de manera gratuïta en una època marcada per la pujada dels preus.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp