Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del doctor Ricard Ferrer Roca, presidente de la Sociedad Española de Medicina Intensiva

El missatge d'esperança del Doctor Ferrer: La dada que il·lumina Espanya

El president de medicina intensiva diu que el virus era més greu del que pensàvem però hem après dels errors

Foto del doctor Ricard Ferrer Roca, president de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva
El doctor Ricard Ferrer Roca en el seu centre de treball | HMH

Entre tants obstacles i notícies negatives al voltant del coronavirus, els missatges optimistes i esperançadors són sempre benvinguts. Com el de doctor Ricard Ferrer Roca, president de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc), que creu que estem molt a prop de dir que ho hem superat.

El doctor Ferrer ha estat en primera línia durant tota la pandèmia i reconeix que al principi no es va prendre prou seriosament: «Hem après que la malaltia és més greu del que pensàvem i que no és només una infecció pulmonar sinó que pot presentar disfuncions a nivell multiorgànica».

S'ha après dels errors

Són algunes de les lliçons que hem après aquestes setmanes, diu el doctor Ferrer, com també que no tots els respiradors valen, o que la sobreinfecció bacteriana és també molt freqüent. De tot això hem d'aprendre, segons ell, que cal ser optimistes: «Crec que estem a molt poques setmanes de dir que ho hem superat».

Aquest missatge esperançador no ha d'ocultar però la gravetat de la situació que vam deixar enrere, tal com recordava el doctor en l'avaluació del panorama actual a la lluita contra el Coronavirus que va fer durant el primer simposi sobre covid-19i medicina intensiva organitzat per la Semicyuc i on es va parlar dels reptes a partir d'ara. Durant aquesta conferència, el doctor Ferrer va recordar el desafiament que suposa el coronavirus per a les Unitats de Cures Intensives (UCI), on «els llits d'algunes unitats han arribat a triplicar-i fins i tot a establir-zones hospitalàries extra, com l'hospital creat a Ifema» .

El doctor destaca el treball dels equips multidisciplinaris que s'han creat en tots els centres i el «gran esforç dels intensivistes que han treballat en situacions extremes moltes vegades sense equipaments ni recursos».

Al seu entendre, el problema immediat se centra en els pacients crítics. Les UCI s'enfronten ara a pacients més necessitats de suport ECMO, una tècnica de rescat per oxigenació per a persones que en moltes ocasions ja estaven hospitalitzades i el quadre s'ha complicat i s'estan debatent entre la vida i la mort.

Un simposi amb veus d'experts

En aquest simposi es van escoltar altres veus d'experts com el doctor Jesús Francisco Martín Bermejo, expert en resposta immunoinflamatòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Salamanca, que va donar per feta la relació entre la càrrega viral i la gravetat de la infecció.

Per aquest doctor, davant la falta d'un tractament eficaç amb evidència científica, la clau estarà en la recerca d'un antídot eficaç, és a dir, una vacuna: «Tot el que no sigui aconseguir un antiviral és posar tiretes, perquè el control d'hora amb teràpies és difícil sense antivirals».

Aquests dies s'està parlant molt dels factors de risc, i en aquest sentit el doctor Fernando Suárez Sipmann, de l'Hospital de la Princesa de Madrid, va exposar que els pacients més necessitats de suport a les UCI són persones amb obesitat, amb hipertensió i amb patologies respiratòries prèvies.