Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana de l'Agència Tributària

El missatge d'Hisenda que mai has d'obrir mai: la policia està molt atenta

Si rebeu un missatge que sembla ser d'Hisenda, heu de desconfiar immediatament

Els delinqüents també s'adapten als nous temps i no semblen disposats a desaprofitar les eines que els ofereix el món digital. Sens dubte, les diferents plataformes que tenen al seu abast gràcies a Internet els permeten arribar millor a les víctimes.

Molt sovint rebem al nostre correu electrònic missatges amb informacions o ofertes que en realitat es tracten d'estafes. Gairebé sempre solen operar de manera molt similar: recorren a enllaços o pàgines web des de les quals tenen la possibilitat de dur a terme les accions irregulars.

Aquest tipus de delictes van en augment, com detecta la Policia Nacional. Precisament, aquest Cos alertava el cap de setmana passat sobre una nova modalitat d'estafa que tenia Hisenda com a protagonista.

El suposat avís d'Hisenda amb què et poden estafar

Posaven el focus en un missatge de text que rebien algunes persones, procedia d'un nombre desconegut i es feien passar per l'Agència Tributària. En aquesta comunicació avisaven les víctimes que rebrien un presumpte benefici procedent d'un impost. Per sol·licitar aquests diners, que eren gairebé sempre superiors als 200 euros, havien de punxar sobre l'enllaç que incloïa el missatge i que els conduiria a un formulari web.

L'augment de denúncies a l'àmbit digital s'ha disparat en els darrers temps. Els ciberdelinqüents no dubten a fer-se passar per qualsevol organisme públic, ja sigui l'Agència Tributària, el SEPE o la Seguretat Social. Tot per aconseguir les dades personals o bancàries de les seves víctimes.

L'aplicació Whatsapp instal·lada en un telèfon mòbil
Els estafadors aprofiten la confusió de les tecnologies per aconseguir les dades de les víctimes | EP

Les recomanacions de la Policia

La Policia Nacional aconsella als ciutadans que mai facin clic sobre cap enllaç que els arribi al mòbil o al correu electrònic, sobretot quan sigui procedent d'un número desconegut. En aquest cas, el que cal fer és eliminar el missatge i bloquejar el contacte.

Cal dubtar en tot moment de la informació procedent dels destinataris desconeguts. No és gaire comú que ens convidin a accedir a pàgines web per mitjà de SMS o email. No és el procediment que segueixen les entitats públiques o privades per comunicar-se amb els usuaris.

Mai no està de més comprovar la veracitat del contingut amb la mateixa entitat o que es contrasti via web. Val la pena contactar amb l'organisme en qüestió perquè ens confirmin si estem davant d'una estafa o no.

Un altre intent d'engany

Aprofitant les noves tecnologies, els delinqüents fan qualsevol cosa per tal de captar les víctimes. Fa un parell de setmanes, la Policia també alertava de l'«estafa de la bicicleta», en què els estafadors es feien passar per l'empresa Decathlon.

Al missatge que rebien els usuaris, se'ls comunicava que havien estat escollits per prendre part en un programa de fidelització. Per confirmar la participació havien de fer clic sobre l'enllaç que se'ls enviava. Explicaven, a més, que havien estat premiats amb una bicicleta elèctrica Van Moof S3.

Detall d'una dona manipulant un telèfon mòbil
No s'ha de clicar mai a cap enllaç que t'arribi per missatge de text | GTRES

Per animar les víctimes, els deien que «només hauràs de dedicar un minut per rebre aquest fantàstic premi». Des del Cos advertien que «Decathlon no està enviant aquests correus» i que, en realitat, «els estafadors utilitzen el seu enginy per poder accedir a les teves dades».

Aquelles persones que rebin un missatge d'aquestes característiques han d'«ignorar-lo i eliminar-lo», mai accedir a l'enllaç que envien ni emplenar cap tipus de qüestionari. L'Oficina de Seguretat de l'Internauta també avisava que estaven suplantant la identitat de la Guàrdia Civil.

Per això recorrien a correus electrònics fraudulents. Tenien l'objectiu d'«extorsionar les víctimes perquè contestin el missatge rebut i continuar amb el frau» Asseguren que aquest engany «es coneix com a extorsió» i qualsevol persona «podria ser-ne víctima».