Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bombona de butà

El preu que tindrà la bombona de butà durant tot el mes d'octubre

El preu de la bombona de butà ha anat pujant notablement en els darrers anys

La bombona de butà ha anat desapareixent de la majoria de les llars. Això sí, encara hi ha milers de ciutadans que hi segueixen recorrent. Encara trobem repartidors pels nostres carrers, però també bombones a les estacions de servei.

Com sol passar amb la majoria dels serveis energètics, aquest article tampoc no s'ha pogut resistir a les pujades de preus. Fa uns dies, concretament el 19 de setembre, el BOE publicava les noves tarifes. Es tractaven dels preus màxims de venda dels gasos liquats del petroli en envasos inferiors a 20 quilos.

Quin preu tindrà la bombona de butà a l'octubre?

Aquells que encara segueixin recorrent a la bombona hauran comprovat que el preu màxim estipulat pel Govern és de 19,55 euros. Aquesta quantitat es mantindrà fins a finals d'any. Aquesta congelació de la tarifa es deu a una de les mesures aprovades al Reial decret llei del 25 de juny.

Butaner baixant una bombona de butà
La bombona de butà tradicional és regulada per l'Estat. | Europa Press

La bombona de butà regulada pel Govern no arriba als 20 euros. Ens referim a l'envàs de 12,5 quilos de càrrega, que els diferents distribuïdors han de vendre al mateix preu. Sigui Repsol, Cepsa, Galp o Disa (a les Canàries).

El Butlletí Oficial de l'Estat és l'encarregat de regular-lo. Aquest preu preveu el 21% de l'IVA, a més de l'impost especial sobre els hidrocarburs. Es tracten d'1,5 cèntims per quilo.

Quines són les bombones amb preu lliure?

Dins les bombones de butà, cal diferenciar entre les que presenten un preu regulat per l'Estat i les de preu lliure. Les primeres són les tradicionals de tota la vida, mentre que les segones fan referència a les lleugeres, a les de menys de 14 quilos.

Durant el mes es podran variar els preus de les bombones de butà lleugeres o liberalitzades. Aquesta xifra la fixaran les distribuïdores i els punts de vendes.

Repsol té al mercat dos tipus de bombones lliures, de 12 i 6 quilos. Totes dues compten amb un preu de 23,50 euros. L'alternativa que ens presenta Cepsa és una lleugera de 12,5 quilos de càrrega de gas, amb un cost de 26,27 euros.

D'altra banda, a les Illes Canàries, el subministrador d'aquestes bombones és la companyia Disa. Comercialitza dues classes de bombones de butà amb preu lliure. Són d'11 i 6 quilos, per les quals caldrà pagar 20,65 i 16,85 euros, respectivament.

Així ha estat la pujada al preu de la bombona

Ara farà un any, la bombona de butà costava 3,4 euros menys. Ara el preu s'ha estabilitzat des del juliol. Tot i això, en les anteriors revisions bimestrals el cost havia escalat un 5%.

Els preus gestionats per l'Estat es revisen cada dos mesos. Les variacions comencen a tenir efecte a partir del tercer dimarts del mes en què es dugui a terme la revisió.

Vehicle transportant bombones de butà
Hi ha diverses companyies que distribueixen les bombones. | Europa Press

Com calcular el preu de la bombona de butà

Només es pot calcular el preu exacte de la bombona de tota la vida, la regulada pel Govern. A les de preu lliure seran les distribuïdores les encarregades de fixar-ho.

Per fer una estimació es tindran en consideració tres valors. En primer lloc, el preu màxim de venda, que varia bimestralment, a més de l'impost sobre els hidrocarburs i el pes de la bombona.

Al mercat liberalitzat de Repsol, Cepsa i Disa Gas, el preu del butà resulta més car en comparació del regulat. En aquest cas, se li ha de sumar un quart valor que es tracta del percentatge de benefici de les distribuïdores. Abans de decantar-se per qualsevol opció, s'ha de contemplar val més la pena optar per la bombona tradicional o la lleugera.