YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El missatge de Margarita del Val que ha generat preocupació: «No se sap»

La viròloga del CSIC confessa que desconeix la capacitat de contagi d'una persona vacunada

Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori
Margarita del Val confessa que desconeix la capacitat de contagi d'una persona vacunada | CatalunyaDiari

Margarita del Val, viròloga i immunòloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha estat entrevistada aquest dimarts 29 de desembre a 'Espejo Público', d'Antena 3, on ha parlat sobre la vacuna de Pfizer-BioNTech. La granadina Araceli Hidalgo, de noranta-sis anys, va ser la primera persona espanyola a vacunar-se el passat diumenge 27.Del Val admet que el procés de vacunació al nostre país serà un llarg camí: «Les vacunes s'han de fabricar i això comporta un temps, per això el procés serà lent. Durant aquests mesos es fabricaran diferents vacunes que puguin demostrar alguna cosa diferent de les que ja tenim. Ara mateix cap vacuna assegura que no puguis contagiar a ningú», ha afirmat Del Val al programa matinal d'Antena 3.

Del Val opina sobre els asimptomàtics contagiosos

La viròloga del CSIC ha volgut parlar sobre els símptomes que pot deixar la vacuna, «que s'espera que no hi hagi símptomes lleus ni greus en les persones vacunades, però encara no sabem si els vacunats queden exempts de contagiar el coronavirus, ja que els experiments previs realitzats en animals sí que multiplicaven el virus i eren capaços de contagiar a altres persones», ha manifestat l'experta.

«Els animals encomanaven, menys que els que no estaven vacunats, però tot i això ho feien. Hem de suposar que les persones vacunades poden ser contagioses, òbviament menys, però és possible, de manera que és probable que puguin contagiar el virus», ha afegit. A més, Margarita del Val ha afegit que «les persones vacunades podrien ser asimptomàtiques, el que per a la població vulnerable seria un triomf. Però per controlar la pandèmia no seria suficient», ha sentenciat.

Quan s'aconsegueix la immunitat col·lectiva?

En relació amb la immunitat col·lectiva, la viròloga afirma que «s'aconsegueix quan les persones vacunades no contagien el coronavirus, però això no se sap encara. Només estem segurs que serviran perquè estiguin menys saturades les UCI, els hospitals, i que òbviament mori menys gent», ha assegurat. «És possible que d'aquí a un any calgui tornar a vacunar o potser trobarem altres vacunes que aconsegueixin més immunitat», ha assenyalat la viròloga.

Com mantenir les vacunes a la temperatura adequada?

En relació amb el tema de per què és important mantenir les vacunes de Pfizer a una temperatura de -70 °C, Del Val ha apuntat que «hi ha risc, per això calen més vacunes convencionals perquè es puguin guardar a les neveres. Necessitaríem vacunes convencionals que puguin emmagatzemar-se en qualsevol nevera. Per exemple, la de Moderna és més favorable en aquest sentit», ha opinat Margarita del Val a 'Espejo Público'.

La rectificació de Margarita del Val

Per finalitzar la seva entrevista a Antena 3, Margarita del Val ha deixat un missatge positiu i ha volgut mirar enrere per rectificar algunes declaracions que va dir en el seu moment.

Del Val ha opinat sobre el procés de vacunació i considera que en principi tot anirà bé: «Jo espero que sí. Jo no me les esperava (les vacunes), així que aprofito per rectificar. Jo pensava que arribarien més tard, però ha anat tot molt bé. Hi ha hagut molta investigació prèvia, la investigació no s'improvisa. Ha anat tot molt bé, hi ha hagut molt poques incidències. Veig que estem avançant, però tampoc s'ha acabat. Anem a poc a poc. No podem alegrar-nos de coses que encara no sabem», ha conclòs.


Comentaris

envia el comentari