Pla mig de Pedro Sánchez

El missatge de Pedro Sánchez per aquest Nadal que tothom volia escoltar

El president del Govern ha declarat que Espanya no s'implementaran noves restriccions durant les festes de Nadal

Després d'un temps d'especulació, Pedro Sánchez ha parlat sobre un assumpte que preocupava bona part dels espanyols, les restriccions per la Covid-19 per les festes nadalenques. Els ciutadans es preparaven pel pitjor, conscients d'un possible confinament nou per coronavirus per Nadal. Tot i això, el president del Govern ha enviat un missatge de tranquil·litat que absolutament ningú s'esperava.

No hi haurà restriccions per Nadal, a l'espera del dictamen científic de la UE

L'Estat espanyol està patint actualment un greu repunt de casos per coronavirus, en bona mesura, per culpa de l'aparició d'òmicron al territori. Tot i aquesta situació sanitària, Pedro Sánchez s'ha posat d'acord amb les comunitats autònomes, per primera vegada des de fa mesos, per no imposar cap restricció nova per Nadal. L'executiu ha fet una crida a la prudència i a la responsabilitat. Tanmateix, se segueix esperant el dictamen científic de la Unió Europea sobre la nova variant òmicron.

Un arbre de Nadal amb una mascareta penjant-ne
La sisena onada de coronavirus no frenarà els plans dels espanyols | GTRES

La variant òmicron provoca símptomes lleus en persones vacunades

La sisena onada de coronavirus segueix creixent, en paral·lel als ingressos hospitalaris. En aquest sentit, però, després dels informes presentats per experts davant del parlament sud-africà, s'ha demostrat que els símptomes de la nova variant òmicron, en persones vacunades, són lleus. Per tant, no està científicament demostrat que aquesta sigui pitjor que els ceps anteriors.

Aquest fet ha suposat un bona notícia a l'Estat espanyol. Si es confirma que òmicron pot eludir les vacunes actuals, el territori no s'enfrontaria a una pressió hospitalària tan gran com la de la primera onada de coronavirus.

Pla general d'una infermera mirant-se una màquina de filtració de sang.
Els símptomes d'òmicron són lleus a les persones vacunades | ACN

La vacunació, clau per frenar la pandèmia

D'aquesta manera, les festes de Nadal d'aquest 2021 no patiran restriccions sanitàries perquè, segons l'executiu, el país disposa de més garanties per travessar l'hivern, en bona part gràcies a la vacunació. El 90 per cent de les persones majors de dotze anys de l'Estat espanyol ja estan vacunats contra el coronavirus. Aquesta és una de les xifres de vacunats més altes d'Europa. És més, el procés per administrar el fàrmac als nens farà que el territori estigui encara més protegit.

A tot això se suma la tercera dosi a la tercera edat i els professionals sanitaris. Els portaveus autoritzats del Govern han explicat que «no abaixarem els braços ni de bon tros, però demanem confiança i responsabilitat als ciutadans». Aquesta pronúncia té un significat molt clar: cal utilitzar les mascaretes en interiors i en aglomeracions exteriors, i sobretot, cal vacunar-se.

Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus
La vacuna ha suposat la salvació de moltes persones | iStockPhoto (Teka77)

El Govern no vol tornar a parlar d'un estat d'alarma, després que els dos primers hagin estat declarats inconstitucionals. Aquest pensament optimista es deu també al baix percentatge de persones contràries a les vacunes pel coronavirus que té el territori en comparació amb altres països europeus.

Després dels esdeveniments viscuts durant els dos darrers anys, els ministres del Govern i els presidents autonòmics segueixen arrecerant-se en la ciència. No es planteja la imposició de noves mesures, encara que cal estar en alerta constant a la situació sanitària. La presència de la nova variant de coronavirus no implica que la història pugui tornar a repetir-se. Actualment, la defensa immunitària és més gran i les vacunes ens protegeixen de la simptomatologia greu.