Vodafone ha llançat un avís als seus clients per aclarir un tema que afecta tots els usuaris que compren dispositius tecnològics. Ja siguin mòbils, tauletes o ordinadors. Es tracta del cànon digital.
Aquest impost, que compensa els autors per còpies privades de la seva obra, no només s'aplica a les botigues Vodafone. També a Movistar, Orange i la resta de companyies que comercialitzin aquest tipus d'aparells. El cànon és un gravamen general que s'afegeix al cost de productes amb emmagatzematge intern, com ara smartphones, ordinadors o discos durs.
Es va establir a Espanya el 2017. El seu objectiu és compensar els creadors per la possibilitat que les seves obres protegides per drets d'autor siguin copiades per a ús privat. Encara que el pagament d'aquesta taxa sol recaure sobre els fabricants o distribuïdors, a la pràctica, el seu cost és transferit als consumidors.
D'aquesta manera, quan compres un mòbil o una tauleta a Vodafone, Movistar o Orange, estàs pagant el cànon.
Vodafone ho explica als seus clients
Vodafone ha aclarit que aquest impost no és exclusiu de les botigues, per evitar malentesos entre els seus clients. La taxa s'aplica de manera generalitzada a tots els operadors i botigues de dispositius tecnològics a Espanya.
A la pàgina web, Vodafone ofereix una guia per conèixer el cost d'aquest cànon segons el dispositiu que s'adquireixi. Varia segons la capacitat d'emmagatzematge. Per exemple, el cànon per a smartphones és de 3,25 euros, mentre que per a ordinadors és de 5,33 euros.
És important que els usuaris sàpiguen que aquest gravamen no és limitat a Vodafone i no és un sobrecost afegit per l'operadora. És una obligació legal que afecta totes les empreses que venen dispositius tecnològics a Espanya.
S'ha aplicat fins i tot abans de l'arribada dels telèfons intel·ligents. Però va ser el 2017 quan es va regular per abastar també dispositius com ara tablets i altres equips electrònics.
Amb Movistar i Orange també es paga
Movistar i Orange també apliquen aquest cànon a les seves botigues. Això confirma que el cànon digital és un cost assumit pels consumidors. Sense importar l'operadora amb què adquireixin els dispositius.
A més, el cànon digital ha estat objecte de debat i polèmica en els darrers anys. Molts usuaris no entenen per què han de pagar aquest impost si no utilitzen els dispositius per fer còpies privades.
Per tant, si compres un dispositiu a Vodafone, Movistar o Orange, estaràs pagant el cànon digital. Aquest impost no és exclusiu de cap de les operadores i s'aplica igual a tot el mercat espanyol.