Tot sobre el misteri de les cares de Bélmez

T'expliquem la història que envolta aquest fenomen paranormal

Las caras de Bélmez: la historia tras el fenómeno paranormal
Tot sobre el misteri de les cares de Bélmez | Cuatro.com

A Espanya, un dels fenòmens paranormals més coneguts és el de les cares de Bélmez. Es tracta d'un cas que va transcendir durant la dècada dels setanta i que va centrar un gran nombre de titulars i notícies. Unes quantes dècades més tard, continua causant fascinació i molta sorpresa entre les persones que defensen que aquest fenomen d'un poble de la província de Jaén és un misteri i els individus que, en canvi, pensen que es tracta d'un frau. Tot seguit, t'explicarem les curiositats més rellevants del cas.

María Gómez Cámara
La propietària de la casa on s'ha produït el fenomen, María Gómez Cámara | Cuatro.com
 

Història de la casa de les cares de Bélmez

El dia 23 d'agost de 1971, una veïna del poble Bélmez de la Moraleda —situat a la província de Jaén— anomenada María Gómez es va quedar amb la boca oberta quan es va adonar que, al terra de la cuina de casa seva, hi havia una forma d'una cara humana. Hi ha gent que explica que la dona va espantar-se, però d'altres diuen que, en realitat, estava ben contenta amb la presència. Sigui com sigui, el fill de la María, tal com ha explicat 'Horóscopo Mágico', va resoldre que posaria fi a la història d'aquesta cara arreglant i raspant el terra. Ara bé, la cara no va trigar gaire a tornar a materialitzar-se, i va venir acompanyada d'altres rostres.

Algunes persones veien en aquesta cara el rostre de Jesucrist. A poc a poc, a banda, les altres cares van ser anomenades amb diversos sobrenoms de l'estil d'«El Pelado», «El Fraile» o bé «La Pava». Hi havia centenars de persones que, encuriosides, anaven a la casa per contemplar les cares i, mentre la María va seguir viva, molts individus van passar pel número 5 del carrer Real de Bélmez, on vivia la dona.

Hi ha, en total, al voltant de 3.000 cares diferents que, al llarg de 35 anys, s'han anat comptabilitzant amb la col·laboració de l'Antonio Palacios Luque, un notari. Es diu que hi ha cares que, amb el pas del temps, s'han mogut de lloc o s'han esfumat.

Alguns parapsicòlegs i periodistes del misteri, de l'estil d'Íker Jiménez, Hans Bender o Germán de Argumosa s'han posat a estudiar aquest fenomen i a informar sobre tot allò que hi té relació, com ara les últimes novetats vinculades amb el cas.

L'any 2004 es va produir la mort de la propietària de la casa, la María Gómez Cámara. Aleshores, el parapsicòleg Pedro Amorós, que també presideix la SEIP o Societat Espanyola d'Investigacions Parapsicològiques, comença una campanya nova de recerca de cares al poble de Bélmez. És llavors quan la neboda de la María Gómez revela que hi ha cares noves on havia nascut la seva tia, ja morta, no gaire lluny del cèlebre habitatge. Poc temps després, es resol que aquestes cares noves són una enganyifa.

Més endavant, el 2013, es posa en marxa un centre d'interpretació de les cares de Bélmez, que s'ha convertit en un reclam turístic i que cada any rep milers de visites. 

  • També et pot interessar: Tot sobre el misteri del triangle de les Bermudes
Las caras de Bélmez: la historia tras el fenómeno paranormal
Descobreix la història d'aquest misteri tan popular | Cuatro.com
 

Explicació del fenomen de les misterioses cares de Bélmez 

Hi ha dos corrents que volen oferir una explicació al cas de les cares de Bélmez. D'una banda, el corrent espiritual afirma que aquestes cares que apareixen al poble de Bélmez de la Moraleda corresponen a les de les persones mortes que descansen al cementiri del municipi, perquè la casa de la María Gómez es troba situada al damunt d'un antic cementiri. En aquest punt cal remarcar que Íker Jiménez va publicar una obra anomenada 'Tumbas sin nombre' que fa un examen detallat de la història del poble.

De l'altra, hi ha un corrent que explica que la María Gómez hauria estat l'autora dels rostres, a través dels poders de la seva ment. Aquest fenomen rep el nom de teleplàstia, i és la versió que defensen Hans Bender i Germán de Argumosa. Igualment, cal destacar que les persones que afirmen que el fenomen és autèntic també fan servir l'argument que diu que ni la María ni els seus familiars van obtenir cap mena de benefici econòmic amb aquest cas.

Sigui com sigui, l'explicació racional del fenomen de les cares de Bélmez diu que es tractaria d'un frau i que, en realitat, les cares haurien aparegut a causa de taques de greix o de la humitat. Igualment, es diu que un pintor del municipi hauria dibuixat la primera cara de totes, de la qual no se'n conserva res. 

  • Descobreix el significat espiritual de la rosa dels vents

'Cuarto Milenio' i el misteri de les cares de Bélmez

Hi ha molta gent que afirma que els fets de Bélmez no es vinculen amb cap fenomen paranormal, i que en realitat seria una enganyifa o una paridòlia que fa que la gent vegi cares en unes formes que, de fet, només són taques d'humitat o de greix.

En aquesta direcció, hem de remarcar el llibre de Juanma Alonso que porta per títol ‘Las caras de Bélmez, fantasmas o fantasmadas’. A la portada, hi veiem la cara d'Íker Jiménez, conegut per presentar el programa 'Cuarto Milenio', que Alonso identifica com un dels personatges principals de la història. A més, l'autor qüestiona la metodologia que segueix Jiménez.

Alonso no prova de desmuntar el relat que explica que la María Gómez va dir que veia una cara a casa seva en una taca que suposadament tenia un origen sobrenatural i que la cosa va anar-se fent grossa de mica en mica, sinó que prova d'examinar si el misteri en realitat és un miracle, un frau, un fenomen paranormal o una paridòlia. Així doncs, mira de trobar l'explicació al fenomen. 

Per aconseguir-ho, proporciona diverses dades que, segons creu, Íker Jiménez prova d'amagar. Per exemple, que no s'ha conservat cap fotografia de la primera cara de totes, la que va aparèixer al terra de la casa i que, segons explica la tradició, el fill de la María hauria picat perquè marxés però, suposadament, va tornar a sortir de nou.

Igualment, mostra alguns dels testimonis d'aquella època, que afirmaven que en realitat eren taques de cuinar o de greix, que s'assemblarien a d'altres que tenia al voltant, i que també deien que al municipi hi residia un pintor que hauria pogut ajudar a donar forma a la cara que més endavant va rebre el sobrenom de «La Pava».

Mentre que a 'Cuarto Milenio' i a 'Tumbas sin nombre' Íker Jiménez explica que les cares de Bélmez podrien correspondre amb les d'alguns familiars de la María, i que a la casa s'havien trobat restes òssies de persones que hi van morir tràgicament, Juanma Alonso afirma que la casa s'erigeix al damunt d'un antic cementiri, però que això també passa amb moltes altres cases del municipi on no s'ha tingut constància de cap fenomen estrany.

Igualment, Alonso fa reflexionar la gent per tal que es qüestioni si Jiménez tindria algun interès per mantenir el misteri al voltant de les cares de Bélmez: d'aquesta manera, podria treure més suc al tema al través de diversos llibres i programes.

  • No et perdis: El despertar espiritual: definició, símptomes i conseqüències
Las caras de Bélmez: la historia tras el fenómeno paranormal
'Cuarto Milenio' ha fet diversos programes centrats en el misteri de les cares de Bélmez | Cuatro.COM
 

El llargmetratge sobre el fenomen

Igualment, volem recordar el fet que les misterioses cares de Bélmez gairebé van inspirar una sèrie televisiva, una mena de 'The X-Files' que parlaria de diferents temàtiques com aquesta mena de fenòmens paranormals, el canibalisme o la licantropia. 

Es va preparar un guió per elaborar-ne un episodi inicial, que més endavant va ser rescatat per tal de preparar el llargmetratge '99.9', que finalment va ser protagonitzat per María Barranco.

En aquesta pel·lícula, Barranco feia el paper d'una periodista que duia a terme una investigació de les cares de Bélmez, però amb noms i dades canviats. L'actriu Terele Pávez va fer el paper de l'anciana María Gómez, que veia l'aparició de cares misterioses a casa seva, i uns quants anys més tard la mateixa Terele Pávez va interpretar el mateix personatge al llarg d'un especial del programa 'Cuarto Milenio' en què es va dur a terme una recreació impecable de la casa on s'havia produït el fenomen.


Comentaris

envia el comentari