Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del llibre d'un historiador.

Els 15 misteris de la història que encara no s'han pogut resoldre

Aquests són els 15 misteris de la història que la humanitat encara no ha sabut resoldre. Trobarem avui les respostes?

Alguns misteris de la història sense resoldre que t'explicarem a continuació donen lloc a les teories i conspiracions més absurdes: Tenen els russos el cos de Hitler? És el Sant Sudari de Torí el veritable Llençol Sant? Va ser la CIA qui va ordenar l'assassinat de Kennedy? És l'àrea 51 una base d'experimentació extraterrestre?
 

Els misteris de la història més intrigants que no et pots perdre

La història no és sempre un relat de fets coherent. Era evident que, tenint l'ésser humà com a protagonista, la història estigués plena de petits matisos amb moltes incògnites.

Alguns d'aquests misteris continuen oferint respostes d'allò més absurdes que queden en l'imaginari popular com a fets verídics, com el misteri del monstre del llac Ness, o simples curiositats de la història, com la colònia perduda de Roanoke. D'altra banda, també són l'objectiu d'elaborades teories de la conspiració que donen lloc a muntatges amb interessos de tota mena.

Foto d'uns llibres en una prestatgeria.
15 misteris de la història de la humanitat que encara no s'han pogut resoldre. | Canva

1. El misteri de Croatoan

El gran misteri de la història moderna dels Estats Units té lloc a la colònia de Roanoke fa més de quatre segles. A aquesta illa van arribar el 1587 un grup de puritans anglesos liderats per John White, que van aconseguir fundar una colònia amb fortificacions i van fer créixer la població.

No obstant això, les condicions de vida eren tan dures que White i un grup d'expedicionaris van decidir tornar a Anglaterra per a aconseguir queviures. Quan van tornar, l'illa estava deserta, tots els colons havien desaparegut i no quedava res de les fortificacions. On eren?

L'única pista que van trobar White i els seus va ser la paraula 'Croatoan' tallada en un pal. Els experts han conclòs, induïts per les teories del mateix John White, que els colons havien emigrat a una illa pròxima anomenada Croatoan. Tanmateix, altres històries com l'atac dels espanyols o un fenomen paranormal fan créixer el misteri.
 

2. El Llençol Sant

Un dels grans misteris de la història sense resoldre és el sudari conservat a la capella del Sant Sudari de Torí des de 1668. Es tracta d'una tela de lli amb les marques d'un home crucificat que no ha estat exempt de polèmiques, ja que alguns consideren que es tracta del mateix sudari amb què va ser embolicat Jesús després de la seva mort.

La tela ha estat sotmesa a diversos estudis científics amb la finalitat de determinar el seu origen i la seva procedència. Una de les més importants va ser la que es va dur a terme el 1988, quan, mitjançant una datació radiomètrica, es va atribuir a una data entre 1260 i 1390.

Això no va aconseguir acabar amb el debat, i ja s'han fet nous estudis que mantenen obert el misteri sobre la pertinença o no de la túnica a Jesucrist.
 

3. El ball de Sant Vito

Hauràs sentit alguna vegada la frase que se li diu en castellà a algú que és molt mogut: Parece que tengas el baile de San Vito. Doncs bé, aquesta estranya expressió té el seu origen en un dels grans misteris de la història de la medicina que encara no s'ha pogut resoldre.


Hem de recular fins a l'estiu de 1518 a Estrasburg, on una dona va estar ballant durant 6 dies al carrer i se li anaven sumant desenes de persones. Es calcula que unes 400 persones van estar ballant sense tenir cap motiu als carrers d'Estrasburg durant algunes setmanes abans de morir.

L'anomenada 'epidèmia del ball' es va estendre a altres ciutats d'Europa amb el nom del 'ball de Sant Vito', en referència al màrtir sant que va morir ballant. La comunitat mèdica creu, sense estar del tot segurs, que va poder deure's a la ingesta de sègol en mal estat.
 

4. El monstre del llac Ness

El misteri sobre la presència d'un ésser monstruós que habitava a les profunditats del llac Ness, a Escòcia, formava ja part de la cultura popular local quan el 1934 el cirurgià R. K. Wilson va captar la primera imatge gràfica de la suposada criatura. A la fotografia es veu un cap de dinosaure emergint de les profunditats.

El mite, que s'estén des de fa segles, ha donat lloc a moltes altres fotografies, l'última va ser captada l'any 2014 pel servei cartogràfic d'Apple.

No obstant això, una a una les evidències han estat rebutjades per la comunitat científica, que continuen catalogant-les de poc convincents. Aquest és, al costat del Ieti, el misteri més gran relacionat amb un animal. D'aquesta manera, es manté el misteri del monstre, a qui també se l'anomena com a Nessie, i moltes persones continuen creient en la seva existència com a últim vestigi d'una espècie extingida.
 

5. El triangle de les Bermudes

Aquest és un dels altres grans misteris de la història que no s'han resolt. El triangle imaginari que es forma en unir les illes Bermudes, Puerto Rico i la costa de Miami es considera la zona més perillosa del planeta per a la navegació marina, ja que s'han registrat diversos casos de misterioses desaparicions i sinistres fatals.

No només vaixells, també diversos avions han desaparegut de la faç de la terra després de creuar aquesta zona d'influència. La qüestió ha anat prenent rellevància des de la publicació d'un article sobre aquest tema al Miami Herald l'any 1950.

Foto del Triangle de les Bermudes.
Mapa del Triangle de les Bermudes. | Canva


Per a alguns, es tracta només d'una zona amb corrents marins molt forts i que ha arribat a registrar ones de 30 metres. Tot i que per a uns altres això no explica la desaparició dels avions i aposten per una altra mena de causes paranormals. Altres afirmen que es tracta, simplement, d'un muntatge.
 

6. El misteri de l'àrea 51

Un dels grans misteris de la història contemporània se situa a la base de l'exèrcit dels Estats Units a Nevada. Segons centenars d'articles i cròniques de la premsa, es tracta en realitat d'una instal·lació on es duen a terme experiments i activitats secretes relacionades, per exemple, amb la vida extraterrestre.

Com sol passar en aquests casos, l'hermetisme oficial pel que fa a aquesta àrea i el degoteig incessant d'històries han donat lloc a tota mena de teories i hipòtesis. L'albirament de naus i llums al cel de les instal·lacions i la filtració d'informacions molt inquietants d'exempleats de la base contribueixen a posar més misteri al cas.

En realitat, les teories més realistes apunten al fet que es tracta d'una base protegida pel govern americà perquè allí es duen a terme maniobres militars secretes i s'experimenta amb noves armes.

7. El manuscrit Voynich

Des del seu descobriment al segle XIX, el manuscrit Voynich ha tingut molt entretinguts tant científics com conspiradors, que volien desxifrar un dels manuals més misteriosos. Es tracta d'un text anònim del segle XV amb un alfabet incomprensible i un idioma desconegut la traducció del qual ha resultat ser un fracàs.

A més, el quadern està il·lustrat per unes imatges en color de plantes i retrats de nus que li donen una atmosfera encara més inquietant. Fa relativament poc, un equip de la Universitat de Geòrgia liderat per Greg Kondrak ha aplicat un nou sistema d'intel·ligència artificial per a descodificar el gran misteri de la criptografia.

Mitjançant algorismes del llenguatge antic, Kondrak i el seu equip han formulat la hipòtesi (fins avui la més sòlida) de què es tracta d'alfagrames, unes estructures en les quals una frase defineix la següent, i estaria configurat a partir de l'hebreu antic. Per això es necessiten experts en hebreu antic per a acabar de desxifrar-lo.
 

8. El misteri de Jack l'Esbudellador

La crònica negra ha donat grans misteris a la humanitat. Un dels més fascinants és la identitat de Jack l'Esbudellador. De fet, el nom d'aquest assassí en sèrie que matava prostitutes al carrer de Londres continua sent una incògnita, i només es tenen referències d'ell en una carta de confessió escrita pel mateix assassí.

La teoria més sòlida fins ara va ser presentada per Patricia Cornwell en el llibre Retrat d'un assassí, on atribuïa l'autoria dels crims al pintor Walter Sickert. A banda que les seves pintures evoquen alguns dels assassinats, l'escriptora es basa en les marques d'aigua de la carta i el paper d'escriptura personal de Sickert.
 

9. Què li va passar a Amelia Earhart?

Uns fets que van tenir lloc l'any 1937. L'aviadora estatunidenca Amelia Earhart va desaparèixer sense deixar rastre amb el seu acompanyant, el navegant Fred Noonan, mentre volaven al voltant del món. A les portes d'una nova guerra mundial, molts es van apuntar ràpidament a les teories de la conspiració: l'avió havia estat segrestat pels japonesos a prop de les Illes Marshall.

Foto d'Amelia Earhart.
Fotografia d'Amelia Earhart. | Library of Congress


Uns altres creuen que segurament van tornar als Estats Units i van rebre una nova identitat. Sembla més probable, tanmateix, que l'avió s'estavellés contra l'aigua a prop del punt de proveïment a l'illa Howland i que ara les restes de tots dos estiguin descansant a 17.500 peus per sota de la superfície de l'oceà.

10. L'epidèmia dels desmais a Cisjordània

El 1983 unes 1.000 persones van ser hospitalitzades entre març i abril per uns sobtats desmais, l'origen dels quals continua sense esclarir-se. L'única cosa que compartien la majoria dels afectats era la seva procedència, la zona de Cisjordània, i la seva franja d'edat, perquè la majoria d'elles eren noies adolescents.

Les noies patien desmais, visió borrosa i nàusees, i en un primer moment es va especular amb una presumpta guerra química iniciada per l'exèrcit israelià. Sorprenentment, la comunitat mèdica va arribar a la conclusió que es tractava d'un cas d'histèria col·lectiva.

Segons un estudi del Centre de Control i Prevenció de Malalties, s'haurien produït casos aïllats d'intoxicació per sulfur d'hidrogen que podria haver desencadenat una malaltia psicògena entre les dones joves. A més, ja presentaven quadres d'estrès i ansietat a causa de les condicions de vida a Cisjordània.
 

11. Stonehenge

Una de les construccions prehistòriques més misterioses, el monument de Stonehenge, es va construir entre el 3100 i el 2000 aC. Durant molts segles, la cultura popular ha sostingut que aquestes grans pedres van ser un gran cementiri o un lloc sagrat, o tot junt. Però els experts es continuen preguntant: qui va poder a la prehistòria moure unes pedres d'aquesta dimensió?

Stonehenge està format per blocs de roques megalítiques distribuïdes en quatre circumferències concèntriques. En un principi  era un monument circular de caràcter ritual envoltat per un talús i un fossat, similar a uns altres del sud d'Anglaterra.

Però per a obtenir l'aspecte actual es van transportar 32 blocs de pedra sorrenca des de les muntanyes Preseli, al sud-oest de Gal·les, i la pedra de l'altar va ser portada d'una regió pròxima a Milford Haven. Es creu que les podrien haver transportat fent servir boles de fusta.
 

12. Qui va matar Kennedy?

Un dels grans misteris de la història que encara no s'han resolt és l'assassinat de John F. Kennedy el 1963. Encara avui continua sense esclarir-se quantes persones van estar implicades, qui va ordenar el crim i amb quins motius. Tot i que es va detenir a Lee Harvey Oswald i se'l va condemnar com a únic autor, els nord-americans continuen creient que no va ser obra d'un sol home.

A partir d'aquí, i en el paranoic context de la guerra freda, van sorgir les teories de la conspiració sobre la gran pregunta: qui va matar Kennedy? Una d'aquestes hipòtesis afirma que la CIA volia venjar-se per l'operació fallida a Cuba, encara que també alguns apunten directament als serveis secrets russos, el KGB.

Per cert, un altre misteri envolta la mort del president dels Estats Units: la presència d'una dona vestida a l'estil rus (per això se la va anomenar Lady Babushka) amb una càmera d'alta precisió que continua gravant sense immutar-se després dels trets.
 

13. El misteri del pas de Diàtlov

Sens dubte, aquest és un dels misteris sense resoldre més apassionants per als amants del thriller. El millor guionista de suspens no podria haver-se inventat una història més enigmàtica com la de l'expedició dels muntanyistes russos que van ser trobats morts en una estranya posició amb signes de radiació i atacs d'animal.

Va succeir el 1954 als monts Urals, quan un equip de 10 muntanyistes experimentats liderats per Igor Diàtlov va emprendre un camí d'exploració. Després que es perdés la seva pista, un equip expedicionari es va acostar fins al seu campament base, on no van trobar a ningú, però sí que van trobar una cosa molt inquietant: les seves tendes estaven esquinçades per dins.

A uns metres van trobar els cossos nus dels viatgers, amb signes d'haver patit l'atac d'algun animal i amb restes de radiació. A partir d'aquí es van desencadenar les hipòtesis: des d'un experiment soviètic, fins a la presència d'extraterrestres o l'atac del mític Ieti. El que va passar en l'anomenat 'pas de Diàtlov' continua sent un misteri.
 

14. Va arribar l'home a la lluna?

Els Estats Units van aconseguir una fita molt important en l'anomenada 'carrera espacial' que mantenia contra la Unió Soviètica en plena guerra freda.

El 20 de juliol de 1969, Neil Armstrong posava un peu a la lluna recitant les famoses paraules: «Aquest és un petit pas per a l'home i un gran pas per a la humanitat». Un fet que es va convertir en mite.

Foto de l'home a la lluna.
Aterratge de l'Apollo 11 a la lluna. | National Geographic


Fins que els amants de la conspiració van començar a observar algunes evidències sospitoses que feien pensar en un muntatge. Per què no es veien estrelles a la fotografia? Per què oneja la bandera americana en un satèl·lit que no té vent? Per què les ombres no són paral·leles si són conseqüència de la llum del sol?

Tot això va donar peu a la sòlida teoria que l'home no va arribar a la lluna l'any 1969, sinó que els Estats Units van preparar un muntatge per a guanyar, amb trampes, la carrera espacial als soviètics.

15. On és el cadàver de Hitler?

Una de les grans conspiracions de l'últim segle té a veure amb el cadàver de Hitler. I és que, tement que li pogués passar com a Mussolini (el cos del qual va ser arrossegat pels carrers de Roma i penjat a una gasolinera), en els seus últims dies, amagat al seu búnquer, Adolf Hitler es va assegurar que el seu cos mai fos trobat.

Per als aliats, no obstant això, l'absència del cadàver del gran tirà del segle XX va ser una espina clavada que aviat va donar lloc a tota mena d'especulacions. Entre moltes teories, com la fugida de Hitler a algun país d'Amèrica Llatina, una història secreta va semblar tenir més credibilitat i molts historiadors continuen creient en aquesta possibilitat.

Pel que sembla, Hitler havia sol·licitat que cremessin el seu cadàver. Tanmateix, mentre els seus col·laboradors ruixaven el cos, els russos van detenir les maniobres i van recuperar el cadàver de Hitler, que continuen tenint-lo amagat avui dia. Realitat o muntatge?

(*) Aquesta notícia s’ha traduït originalment del castellà de la pàgina ‘CarácterUrbano’.