Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El doctor Oriol Mitjà durant la presentació de l'Observatori Epidemiològic a la seu d'Eurecat el 16 de juliol del 2020

Mitjà avisa que els tests d'antígens no serveixen per incrementar les persones reunides a Nadal

En aquestes també ha subratllat que les proves «no detecten tots els positius infecciosos» i que tenen un «petit marge d'error»

El doctor Oriol Mitjà durant la presentació de l'Observatori Epidemiològic a la seu d'Eurecat el 16 de juliol del 2020
Oriol Mitjà ha advertit que els tests d'antígens no serveixen per reunir-se amb més persones al Nadal | ACN

L'infectòleg Oriol Mitja ha avisat aquest dissabte que els tests d'antígens «no serveixen» per poder fer àpats de Nadal amb més persones de les permeses, una xifra que oscil·laria entre 8 i 10. «Sí que serveixen perquè aquests àpats siguin més segurs, sobretot si hi ha gent gran» ha assegurat a través d'un seguit de piulades a Twitter.

En aquestes també ha subratllat que les proves «no detecten tots els positius infecciosos» i que tenen un «petit marge d'error». Mitjà ha assenyalat que precisament aquest petit percentatge «es torna un nombre absolut molt gran si es reuneix totes les famílies del país».

A través de la xarxa social, l'infectòleg ha aprofitat per tornar a demanar al Govern de la Generalitat que «obri la porta» a què les farmàcies puguin fer tests d'antígens. Unes proves que, considera, no haurien de requerir «prescripció mèdica». «Les eines de salut pública no cal que compleixin les mateixes especificacions que els dispositius mèdics» ha insistit.

En aquest sentit, ha explicat que la Comissió Europea (CE) i l'Agència Espanyola del Medicament ja han aprovat la indicació. «No hi ha raons científiques per endarrerir la mesura» ha reblat.

L'hidroxicloroquina resulta inefectiva per a la prevenció de la Covid-19

L'assaig clínic sobre el tractament preventiu amb hidroxicloroquina (HCQ) contra la Covid-19 va concloure que aquest medicament «no té efectes beneficiosos» en la prevenció del contagi en persones sanes que han estat exposades a un cas positiu.

La revista 'New England Journal of Medicine' va publicar els resultats de l'estudi en el qual van participar la Conselleria de Salut de la Generalitat, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas) i el Centri d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (Ceeiscat).

També van participar l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l'Hospital de Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat i l'Hospital de Mataró (Barcelona), a més de diferents equips d'atenció primària de Catalunya.

Els investigadors han descobert que un tractament amb HCQ durant set dies, administrat després de l'exposició a un cas positiu de Covid-19, no influeix en el desenvolupament o no de la malaltia o la millora dels símptomes.

La incidència i progressió de la malaltia va ser similar entre els pacients del grup de tractament (5,7%) i del grup de control (6,2%), així com la taxa de transmissió —mesurada per prova PCR— que va mostrar «la mateixa tendència» en ambdós grups (18,7% i 17,8% respectivament).

No obstant això, l'investigador i infectòleg Oriol Mitjà —un dels impulsors de l'estudi— defensa que, al començament de la primera onada de la pandèmia i amb una elevada mortalitat, era «necessari» poder desenvolupar estudis amb els fàrmacs disponibles en aquest moment.