Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dues persones fent-se una PCR al pavelló de Palafrugell

El cribratge de Figueres acaba amb més de 3.000 tests i només 36 positius detectats

L'última jornada de la campanya s'ha fet a l'Auditori dels Caputxins amb la participació de 578 persones

Dues persones fent-se una PCR al pavelló de Palafrugell
L'última jornada de la campanya s'ha fet a l'Auditori dels Caputxins amb la participació de 578 persones | ACN

El cribratge intensiu a Figueres ha finalitzat amb un total de 3.328 testos antigènics ràpids (TAR) fets, que han permès detectar 36 casos positius de covid-19. Així n'ha informat aquest dissabte l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, que també ha apuntat que durant la darrera jornada — que s'ha fet a l'Auditori dels Caputxins — s'ha fet tests a 578 participants. 

La campanya ha durat 6 dies i s'ha dut a terme en diferents espais del municipi, com per exemple teatre El Jardí, al centre cívic Creu de la Mà o al teatre Bon Pastor. La mesura estava dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l'expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària.

El Departament de Salut va tancar el primer dia de cribratge intensiu a la ciutat de Figueres amb la participació de 604 persones. Només el passat dilluns es van fer de nou del matí a set del vespre al Teatre Jardí i a primera hora es van registrar cues de mitja hora. A tots els voluntaris que van participar en la primera jornada també se'ls va fer un test d'antígens per saber si eren positius asimptomàtics o no.

Frenar l'expansió del virus i tallar les cadenes

Des de Salut, el director dels sectors Garrotxa, Ripollès, Alt i Baix Empordà del CatSalut, Josep Carreras, diu que l'objectiu és arribar al màxim de població possible per frenar l'expansió del virus i tallar la cadena de contagis. I la prioritat és fer-ho entre la població major de 16 anys asimptomàtica que, segons Carreras, pot ser portadora del virus i passar-lo sense ser-ne conscient. També remarca que cal arribar a aquells que no són tan conscients de la situació, però que igualment poden transmetre-ho.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha assegurat que la situació a la ciutat ha millorat en els últims dies i que, a hores d'ara, tenen una mitjana de 40 casos setmanals, «davant dels 300 que havíem tingut».

«Estem passant un examen»

Malgrat això, ha insistit que, tot i que la situació «és bona», no es pot abaixar la guàrdia. «Estem passant un examen i l'hem de fer molt i molt bé perquè les dades les hem de mantenir», ha dit. En aquest sentit, ha remarcat que a l'hospital de Figueres hi ha una vintena de persones ingressades i que aquesta dada encara els preocupa.

La importància de les quarantenes

També ha dit que és molt important que les persones que siguin positives facin la quarantena i que els Serveis Socials estan preparats per atendre aquells casos que tinguin necessitats especials. «Els cribratges no serveixen per res si no es fan les quarantenes. No podem tornar a les dades que teníem», ha afegit.

Amb relació als propers municipis on es podrien fer cribratges, Carreras no han volgut avançar quins seran. Només ha dit que igual que Figueres les preocupaven Palafrugell i Salt, però que en les últimes setmanes ja s'hi ha estat fent cribratges i que avaluaran els resultats per veure quins seran els pròxims.

Salut recorda que les proves per a la detecció de la covid-19 a les persones amb simptomatologia es continuen realitzant als centres d'atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).