Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert del telecadira del Trampolí de l'estació d'esquí de La Molina (Cerdanya)

Es podrà esquiar aquesta temporada? La situació actual de les estacions d'esquí

L'evolució de la pandèmia de la Covid marcarà el seu inici

Pla obert del telecadira del Trampolí de l'estació d'esquí de La Molina (Cerdanya)
Cataunya serà el primer territori on es podrà començar a esquiar  | Catalunya Diari

Si ens trobéssim en un any normal, no hi ha dubte que els apassionats de l'esquí estarien mirant el cel i encantats amb les nevades de les darreres hores, perquè podrien donar inici a la temporada aprofitant els dies que queden de pont. Però la situació actual de la pandèmia, ha fet que actualment a Espanya les comunitats hagin optat per estar tancades durant aquests dies festius impedint qualsevol idea de reobertura de les estacions.

De moment, el panorama no sembla molt favorable per la majoria de les estacions. Només hi ha tres territoris on sembla factible que es pugui esquiar en les properes setmanes. Per un costat, Catalunya serà el primer territori on es podrà començar a esquiar en aquesta temporada 2020/2021.

Les diferents estacions catalanes de Girona i Lleida havien acordat començat obrir una vegada passat el pont. La idea inicial era fer-ho així per evitar les possibles aglomeracions. En principi es marcaven com a data d'inici de la seva temporada les estacions de Masella, Boí Taüll, La Molina, Port Ainé, Vallter 2000, Espot Esquí i Tavascán. Baqueira i Beret ho retardaria dos dies més fins a l'11 de desembre.

Les estacions estan preparades i les condicions de neu són bones després de les últimes nevades. Moltes ja tenen fet el manteniment i el personal contractat. Però s'han trobat amb un imprevist de darrera hora. I és que la idea era aprofitar que el pròxim cap de setmana s'hagués aixecat el tancament perimetral de municipis per començar amb força la temporada. La decisió de la Generalitat de no avançar de tram podria afectar els seus plans. Sembla poc factible obrir només per al públic local o per escapades entre setmana.

Hi ha altres dues comunitats que de moment s'han mostrat disposades a obrir quan sigui possible. El govern de la Comunitat de Madrid ja va incloure al seu pla de Nadal que les dues estacions madrilenyes, Navacerrada i Valdesquí, podrien obrir. El viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-10, Antonio Zapatero, confirmava que no veuen cap problema si se segueixen les mesures de seguretat en ser «una pràctica a l'aire lliure».

El govern andalús també es mostrava disposat al fet que l'estació de Sierra Nevada pugui obrir en els pròxims dies. Confirmava que el seu govern té la «voluntat» d'obrir «com abans millor». Com el govern madrileny no veu cap perill en ser una activitat a l'aire lliure «amb distància perquè no poden esquiar dos a la vegada i cada un esquia per un camí diferent, i s'utilitzen guants, ulleres, casc i protecció». Aquest dilluns, per iniciativa d'Andalusia, hi ha una reunió a nivell nacional perquè «totes les estacions d'esquí prenguin decisions equiparables».

 

L'efecte que poden tenir els tancaments perimetrals a la temporada

Amb el pont de desembre ja perdut, la possibilitat que les diferents estacions puguin obrir per Nadal ve molt marcada pel tancament perimetral per comunitats que estarà vigent. Estacions de la zona de la serralada cantàbrica, com Pajares a Astúries o Manzaneda a Galícia, estan fetes per al públic local, però moltes altres depenen del turisme que arriba de fora.

Una estació com Valdezcaray sembla poc viable sense l'arribada d'esquiadors del País Basc, Navarra o Madrid. El mateix passa al Pirineu d'Osca, amb les estacions en ERTO. Les de Terol com Javalambre o Valdelinares aprofiten la seva proximitat amb la Comunitat Valenciana. Altres com La Covatilla, a Salamanca, es nodreixen no només d'esquiadors de la comunitat sinó d'extremenys o inclús de Portugal.

 

Protocols especials també per l'obertura

I si obren, no hi ha dubte que hauran de prendre mesures especials. L'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i activitats de Muntanya té un protocol conjunt de mesures anti-covid. Entre d'altres, està l'ús obligatori de la mascareta en totes les seves instal·lacions. Es preparen senyalitzacions per mantenir les distàncies de seguretat al telecadira i punts d'informació. Es prepara un pla especial de neteja i desinfecció, també fomentar la compra de forfaits online i es recomana guardar silenci.