Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus

La vacunació contra la Covid comença: Rússia administra les primeres dosis

Ha apostat per la vacunació voluntària

Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus
Moscou ha preparat 70 centres mèdics per dur a terme la primera fase de la campanya de vacunació  | Europa Press

Des de fa dues setmanes no paren d'arribar bones notícies sobre l'inici de la campanya de vacunació al món. Europa, i per tant Espanya, ja compta les setmanes per tenir aprovades dues vacunes i començar a administrar-les. Mentrestant, sembla que el Regne Unit serà el primer país que començarà a vacunar, però hi ha un altre territori que ja s'ha avançat.

Aquest dissabte Rússia ha començat a posar les primeres dosis de les seves vacunes a Moscou. Concretament, es tracta de l'Sputnik V, que s'havia administrat fins ara a les corresponents clíniques en militars i voluntaris. L'inici d'aquesta vacunació arriba quan acaben de superar el rècord de casos diaris tant a la capital com al conjunt del país, amb 7.993 i 28.789 positius respectivament.

La campanya de vacunació contra la Covid-19 a Rússia va donar el tret de sortida aquest dissabte a Moscou, convertint-se així en la ciutat pionera en la utilització de la vacuna Sputnik V, que fins ara havia estat subministrada únicament en el marc de proves clíniques. La capital russa ha preparat 70 centres mèdics per dur a terme la primera fase de la campanya de vacunació. En aquesta s'hi poden vacunar persones d'entre 18 i 60 anys que pertanyin a grups de risc com professors, sanitaris o treballadors socials.

Han apostat per la vacunació voluntària

Rússia ha apostat perquè la vacuna sigui administrada de manera voluntària. Els habitants de Moscou poden demanar cita prèvia a la web de l'Ajuntament. Vacunar-se porta un procés d'una hora. Se sotmet un examen mèdic, es prepara la vacuna descongelant-la, s'aplica i es deixa mitja hora d'observació per comprovar si té algun efecte secundari.

Com passa amb altres, la vacuna s'administrarà en dues dosis. Totes les persones que han estat vacunades al llarg d'aquest dissabte hauran de tornar d'aquí a tres setmanes per rebre una segona dosi. De moment, segons explica l'Agència EFE, no s'han facilitat dades sobre quanta gent ha anat als diferents centres.

Volen vacunar a diversos milions de persones malgrat la desconfiança

L'alcalde de Moscou, Serguéi Sobianin, s'ha mostrat optimista sobre l'èxit de la campanya. Milers de persones ja haurien demanat cita prèvia per rebre la vacuna. L'Ajuntament estima que durant la primera campanya es vacunin prop de 7 dels gairebé 13 milions d'habitants de la ciutat.

Tal com s'ha previst amb la resta de vacunes, es compta amb l'aparició d'algun petit efecte secundari. La doctora Natalia Shindriayev, directora del policlínic Nº2 de Moscou, explicava que «com passa amb qualsevol vacuna, aquesta pot provocar debilitat i un lleuger augment de la temperatura corporal durant les primeres 24 hores després de la seva administració». És una «reacció absolutament normal» confirmava a l'agència RIA Nóvosti.

Però com passa a Espanya, els russos desconfien en bona part de les vacunes. Només un 9% està totalment convençut de vacunar-se contra la Covid-19. El 21% està a favor de fer-ho i el 80% té reticències, segons una enquesta al portal SuperJob.ru.

Tot i això, les autoritats russes tenen clar que la vacuna funciona. Així ho confirmava la tinent d'alcalde de Moscou, Anastasía Rákova. Sobre l'eficàcia de la vacuna explicava que dels més de 20.000 voluntaris només es van contagiar 273, l'1,5%. Fa uns dies s'anunciava que la vacuna desenvolupada pel Centre Gamaleya i el Fons d'Inversions Directes de Rússia (FIDR) té una eficàcia del 95%. El seu preu és de 20 dòlars les dues dosis. 

D'altra banda, Rússia també espera tenir dues vacunes més en els pròxims mesos. La primera d'elles la EpiVacCorona, desenvolupada pel Centre Estatal d'Investigació de Virologia i Biotecnologia Véktor. Registrada a octubre, encara no ha publicat les dades d'eficàcia de la fase 3 dels assajos clínics. Una altra vacuna desenvolupada pel Centre Chumakov es disposa a començar la fase 3.