Personal sanitari aplicant la vacuna de la grip a un pacient

El Regne Unit autoritza l'ús de la vacuna de Pfizer-Biontech contra la Covid-19

El govern britànic ha anunciat que començarà a vacuna la població la pròxima setmana

El Regne Unit ha autoritzat l'ús de la vacuna de Pfizer-Biontech contra la Covid-19. Així ho ha anunciat el govern britànic aquest dimecres després de rebre l'examen positiu de l'Agència Reguladora de Medicaments del Regne Unit (MHA, per les seves sigles en anglès). Es converteix així en el primer país al món en donar llum verda a aquesta vacuna.

Segons el regulador britànic, la vacuna compleix amb els «estrictes estàndards de qualitat, seguretat i efectivitat». Segons ha avançat el secretari d'estat per a la Salut del Regne Unit, Matt Hancock, la voluntat del govern de Boris Johnson és començar a vacunar la població, començant pels col·lectius de risc, la pròxima setmana. A la Unió Europea, el regulador espera donar la seva opinió sobre la vacuna de Pfizer-Biontech com a màxim el 29 de desembre.

Per la seva part, l'empresa nord-americana Pfizer ha assegurat que aquesta notícia és un moment històric en la lluita contra la Covid-19. El seu director executiu, Albert Bourla, ha assegurat que «aquesta autorització és l'objectiu pel qual hem estat treballant des que vam declarar per primera vegada que la ciència guanyarà, i aplaudim a la MHRA per la seva capacitat per fer una avaluació acurada i prendre mesures oportunes per a ajudar a protegir a la gent del Regne Unit».

Una vacuna amb una eficàcia del 95%

Les farmacèutiques Pfizer i Biontech van presentar els resultats preliminars dels assajos clínics de la seva vacuna contra el coronavirus el passat 9 de novembre, assegurant que tenia una eficàcia superior al 90%. Pocs dies després, les companyies van anunciar que aquesta eficàcia era finalment del 95%. Segons van explicar, el vaccí protegeix de la Covid-19 en la majoria dels casos set dies després de la segona dosi. Així mateix, segons el comitè independent que va fer l'avaluació no es va detectar cap problema de seguretat en la vacuna.

Pfizer i Biontech van començar a finals del mes de juliol els assajos a gran escala en humans, amb una participació de més de 43.000 persones.