Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert d'una aula de la URV, vista des de fora, amb alumnes fent classe amb mascareta en el primer dia del curs 2020-2021

Tremosa afirma que «si tot va bé» els universitaris podran tornar a les aules al gener

El conseller confia que les dades epidemiològiques millorin

Pla obert d'una aula de la URV, vista des de fora, amb alumnes fent classe amb mascareta en el primer dia del curs 2020-2021
Tremosa confia que hi hagi una millora de les aules i que es puguin tornar a omplir pel gener  | ACN

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha afirmat que «si tot va bé» els universitaris «podran tornar a les aules» al gener. En una entrevista a Ràdio 4 i La2 d'aquest divendres, el conseller va reconèixer el «drama emocional» que suposa per als universitaris no poden fer classes presencials però ha afirmat que ara mateix no es pot recuperar aquesta presencialitat.

«Haurien de millorar molt les dades», ha afirmat. Tot i això, ha confiat que hi hagi una millora i, sempre i quan aquesta evolució de la pandèmia ho permeti, les aules es podrien «tornar a omplir» pel gener. Ha afegit que llavors es podrien «assajar molts formats» i ha reconegut que s'ha fet «un gran esforç per tenir una educació semipresencial».

 

La mobilitat entre setmana torna a ser com abans de les restriccions

La mobilitat que es registra entre setmana ha assolit punts com els previs al 12 d'octubre, abans de les restriccions d'aquesta segona onada, segons publica 'Nació Digital' recollint les dades de 'Facebook Data for Good'. Aquest fet podria tenir un impacte que encara no s'hauria arribat a reflectir en els indicadors sanitaris, segons el mitjà citat. 

'Facebook Data for Good' ha analitzat totes aquelles vegades que les persones es desplaçaven més de 500 metres. D'aquesta manera, pot comparar les dades de mobilitat amb les que es van registrar des del mes de febrer i, alhora, calcular quins contactes es tenen i en quins espais. 

Segons els gràfics recollits, només a partir de la limitació de moviment perimetral municipal els caps de setmana a partir de l'octubre va permetre una reducció dràstica dels desplaçaments. En els dies entre setmana sí que es va notar una davallada al principi: del 90% es va situar al 85%. Tot i això, ara mateix la xifra que es registra actualment causa preocupació: el dilluns passat es va arribar a registrar un 92,1%, un percentatge gairebé igual del registrat un dia laborable a principis d'octubre, abans de les restriccions. 

Segons l'expert investigador Enric Alvarez, coordinador dels estudis de mobilitat i letalitat de Biocom-SC, aquest preocupant augment s'ha donat, sobretot, en la província de Barcelona. Tot i això, assegura que el registre ha estat molt similar a Tarragona i a Girona, estant la província de Lleida en la qual menys canvi hauria presentat en les últimes setmanes.