Un grup de científics de l'Hospital Carlos III de Madrid estan a punt d'aconseguir la validació d'un nou test de saliva, el Medusa-19. El projecte ha estat creat pels doctors Antonio Madejón, Pablo Castán i Anabel Gil-García.
Aquests tres científics, que compten amb l'ajuda d'una entitat de Regne Unit, estan a un sol pas d'aconseguir aquesta validació, segons informa el 'Asscat'. La plataforma explica que els experts treballaven, abans que comencés la pandèmia de la Covid-19, en un «test molecular aplicat al diagnòstic de la malària, la tuberculosi o el virus de l'hepatitis C». Arran de la pandèmia, els investigadors han pogut proposar una alternativa que és capaç de conèixer els nivells d'immunoglobulina. «Quan va començar la pandèmia i els ERTO, no ens va quedar més remei que reinventar-nos», explica el doctor Pablo Castán.
«Vam plantejar una hipòtesi: quan un patogen entra al cos, comencem a generar anticossos, però si els busques en la sang o plasma triguen dues o tres setmanes a aparèixer» afegeix l'expert. «En canvi, en un test de saliva el punt de contacte és el tracte nasofaringi. És a dir, estem buscant en el lloc on apareix primer la infecció», segueix explicant.
El mes d'octubre va començar l'aplicació del test a 258 alumnes i professors de Medicina de la Universitat Autònoma. Aquest test permet detectar, en minuts, si hi ha anticossos en la saliva de les persones analitzades, «i es confrontaran els resultats amb altres proves diagnòstiques com la PCR, els tests d'anticossos en sang i els d'antígens» segons explica Pau Castán.
Com funciona el test
Les persones que se sotmeten al test han de proporcionar una mostra de saliva en un tub d'extracció. Segons el portal 'Isanidad', aquesta mostra es barreja amb una solució que s'encarrega d'aïllar i solubilitzar «l'estructura proteica present a la saliva». Després, la barreja és aplicada a un «dispositiu de flux lateral que desplaça la mostra de saliva al llarg del dispositiu». Finalment, la prova detecta els anticossos per saber si la persona en qüestió ha passat la malaltia, és immune o està en fase d'infecció.
Els avantatges del test ràpid
Els dos grans avantatges d'aquest nou sistema són la seva rapidesa, i és a més de no ser invasiu, els resultats se saben tan sols 10 minuts després. «Científicament està començant a demostrar-se que el futur aposta per fer l'anàlisi en saliva, tant per a la detecció d'anticossos com per la PCR» explica Anabel Gil-García, responsable tècnica de la investigació.
A més, en utilitzar saliva, també es posa el test a l'abast de tota la població, sense la necessitat de «fer una punxada per extreure sang». Pel que aquesta prova es pot autorealitzar, cosa que, segons els investigadors, «li atorga moltíssim valor i possibilitat de permeabilitzar a la població». De moment es desconeix el preu per unitat, tot i que els investigadors expliquen que es tractaria d'un preu molt econòmic.
Els diferents tests per detectar Covid-19
A part d'aquesta nova tècnica, hi ha altres mètodes per detectar la SARS-CoV-2 i altres virus.
- Test serològics: Aquests tests es realitzen a través d'una mostra de sang i són capaços de detectar anticossos, tant l'IgM com l'IgG. El resultat es mostra entre 10 i 15 minuts, encara que no funciona amb asimptomàtics.
- Test d'antígens: Per aquest test es pren una mostra del nas o de la saliva i s'afegeix un reactiu que sigui capaç d'extreure els antígens del virus. Després, es col·loca en el dispositiu indicat i triga «menys de 30 minuts a que apareguin les bandes reactives corresponents», segons explica el 'Diari Sanitari'.
- PCR: Per realitzar aquesta anàlisi es pren una mostra de l'exsudat nasofaringi amb una mena de bastonet. Aquest test pot descobrir si el virus es troba actiu en el moment en què es realitza.