Salut alerta de l'augment de contagis per Nadal i preveu la tercera onada al gener

El secretari de Salut Pública admet que hi ha «incongruències» als plans previstos per les festes

El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, el 6 d'octubre del 2020
El secretari de Salut Pública admet que hi ha «incongruències» als plans previstos per les festes | ACN

Les festes de Nadal s'apropen i els nervis comencen a aflorar. Les presses perquè les coses millorin sembla que també estan apareixent ara amb la finalitat de poder celebrar alguna cosa per Nadal en família. I sembla que des del Departament de Salut ja s'estan preparant per a la pitjor de les situacions per aquestes dates tan assenyalades. 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit aquest dissabte que el Departament de Salut disposa de models que preveuen un increment d'ingressos hospitalaris de cara a les festes de Nadal i una tercera onada al mes de gener. 

Així ho ha explicat Argimon al 'FAQS' de TV3, on també ha demanat «seny» a la ciutadania que haurà de decidir quines trobades són «necessàries» i quines no. El secretari de Salut Pública també ha admès que existeixen «incongruències» als plans previstos per les festes. Per exemple, pel que fa al toc de queda que s'allargarà les nits de Nadal i Cap d'Any. «Es fa bàsicament per reduir la mobilitat i limitar la interacció» ha explicat, «les dues dates fixades són excepcions».

Argimon ha apel·lat a la responsabilitat individual de cada persona, recordant que pràcticament sempre parlen de «recomanacions». «El dia que passi la covid-19, ens haurem de basar a recuperar drets i llibertats» ha subratllat.

Precaució amb els tests d'antígens per a les festes

Preguntat pels tests d'antígens, ha demanat molta «prudència», alertant del seu ús abans de les celebracions. «Nosaltres validem si la informació del fabricant és real. Un fals negatiu, amb vuit o nou persones, pot ser un problema seriós» ha augurat, afegint que pot crear una falsa seguretat a les persones que se'l facin. «Quan ens contagiem és precisament amb la gent més pròxima, és aquí on tenim el problema» ha assenyalat.

Pel que fa a les vacunes, Argimon s'ha mostrat «esperançat» en què les de Pfizer i Moderna s'aprovin ben aviat. També ha admès que no el preocupen els negacionistes i que quan arribi el moment es posarà en marxa una campanya informativa. En aquest sentit, ha remarcat la importància d'arribar al personal sanitari, que seran dels primers a ser vacunats després d'aquelles persones més vulnerables.

Finalment, pel que fa a les eleccions previstes pel 14-F, Argimon ha apuntat que encara queden moltes setmanes per davant, però sí que ha admès que si s'haguessin de fer en el context epidemiològic actual, «es podrien celebrar».


Comentaris

envia el comentari