Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Persona estressada davant d'un ordinador amb una imatge superposada d'una mà sostenint un maletí.

Mitja Espanya en alerta per les estafes a LinkedIn: molt de compte amb això

El conegut portal d'ocupació tampoc no és aliè als ciberdelinqüents, que s'aprofiten de la desesperació

LinkedIn, la xarxa social professional més gran del món, ha esdevingut una eina indispensable per a milions de persones que busquen feina. Tot i això, la seva popularitat també ha atret l'atenció d'estafadors.

En aquest cas, a través de diverses tècniques, els delinqüents busquen aprofitar-se dels usuaris desprevinguts. Conèixer les estafes més comunes a LinkedIn és vital per saber com evitar-les.

Ofertes de feina falses a LinkedIn

Una de les estafes més comunes a LinkedIn involucra la publicació d'ofertes de feina falses. Els estafadors creen perfils i pàgines d'empreses que semblen legítimes i ofereixen llocs atractius amb salaris competitius. Tot i això, l'objectiu real és recol·lectar dades personals o, en alguns casos, sol·licitar un pagament per avançat per "garantir" la candidatura.

Una persona maneja un ordinador de fons, i en primer pla, un home amb cara de preocupació s'emporta la mà al capdavant
A LinkedIn cal anar amb compte amb les ofertes de feina fraudulentes | Getty Images, Pexels

Per evitar caure en aquest parany, és fonamental investigar a fons l'empresa que ofereix feina. Verifica la seva pàgina oficial, cerca referències i assegura't que els perfils dels reclutadors siguin autèntics. Si alguna cosa sembla massa bo per ser veritat, probablement ho sigui.

Phishing i missatges maliciosos

El phishing és una altra tàctica comuna utilitzada pels estafadors a LinkedIn. Aquest tipus dʻestafa generalment es realitza a través de missatges privats que contenen enllaços maliciosos.

En fer clic en aquests enllaços, els usuaris poden ser dirigits a llocs web falsos que imiten LinkedIn o altres plataformes. L'objectiu és robar credencials d'inici de sessió o informació financera.

Per protegir-te del phishing, mai facis clic en enllaços sospitosos o comparteixis la teva informació personal a través de missatges. A més, és recomanable activar l'autenticació de dos factors al compte de LinkedIn per afegir una capa addicional de seguretat.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
El phishing també és molt present en aquesta xarxa professional | Getty Images, Monkey Business Images

Estafes de networking i connexions falses a LinkedIn

Una altra estafa comuna a LinkedIn involucra sol·licituds de connexió de perfils falsos. Aquests perfils poden semblar autèntics i pertànyer a persones influents o amb càrrecs importants. Quan s'accepta la sol·licitud, l'estafador pot intentar obtenir informació personal o professional, o fins i tot demanar diners sota el pretext d'una inversió o col·laboració.

Per evitar aquest tipus d'estafa, és important ser selectiu amb les sol·licituds de connexió que accepteu. Verifica que el perfil sigui genuí revisant el seu historial laboral, contactes en comú i activitat recent a LinkedIn. No comparteixis informació sensible amb algú que no coneixes personalment o que no ha estat verificat de manera adequada.