Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador

Mitja Espanya en alerta: l'estafa amb la qual intenten deixar a 0 el teu compte

Es tracta d'una estafa que comença amb una trucada on demanen que escriguis un missatge per WhatsApp

En els darrers mesos ha sorgit una nova estafa telefònica a Espanya que està posant en alerta milers d'usuaris. Es tracta d'una estafa en la qual els estafadors truquen les víctimes i els hi demanen que els escriguin per WhatsApp.

Aquest tipus d'estafa està guanyant popularitat a causa de la facilitat amb la qual els estafadors poden enganyar les persones. L'objectiu és obtenir tota mena d'informació personal o financera.

Com funciona aquesta nova estafa?

El modus operandi d'aquesta estafa és força senzill, però efectiu. Els estafadors fan una trucada telefònica a la víctima i, després d'una breu conversa, us demanen que continuï la comunicació a través de WhatsApp.

Una dona parla per telèfon mòbil i el logo de WhatsApp
La nova estafa combina una trucada i un missatge de WhatsApp | Carlos Pascual, Whatsapp

Quan la víctima accedeix i envia un missatge, els estafadors aprofiten per demanar dades personals, informació bancària o fins i tot enviar enllaços maliciosos que poden comprometre la seguretat del dispositiu.

Aquesta estafa és especialment perillosa perquè combina dos mètodes de comunicació molt comuns: la trucada telefònica i WhatsApp. En utilitzar una trucada inicial, els estafadors aconsegueixen generar una falsa sensació de confiança. Després, en traslladar la conversa a WhatsApp, poden aprofitar les vulnerabilitats d'aquesta plataforma per dur a terme les malifetes.

A més, molts usuaris no sospiten una estafa quan se'ls demana que utilitzin WhatsApp, ja que és una aplicació àmpliament utilitzada i considerada segura. No obstant això, és precisament aquesta confiança la que els estafadors exploten per dur a terme la seva estafa.

Senyals d'alerta per no caure en aquesta estafa

Per evitar caure en aquesta estafa, és important estar atent a certs senyals d'alerta:

  • Trucades de números desconeguts: si reps una trucada d'un número que no reconeixes i et demanen que continuïs la conversa per WhatsApp, desconfia.
  • Sol·licituds d'informació personal: mai no comparteixis dades personals o financeres a través de WhatsApp.
  • Enllaços sospitosos: no feu clic a enllaços enviats per desconeguts. Aquests poden contenir codi maliciós o portar-te a llocs web fraudulents.
  • Urgència injustificada: Els estafadors solen crear un sentit d'urgència perquè actuïs sense pensar. Si algú et pressiona perquè facis alguna cosa ràpidament, pren-te un moment per avaluar la situació.
Una dona contestant el telèfon en primer pla amb dues mans amb diversos bitllets de fons
L'objectiu és quedar-se amb la teva informació personal i financera per cometre actes delictius | Getty Images, Ivan Samkov

Què fer si reps una trucada sospitosa?

Si reps una trucada que us sembla sospitosa, el millor és penjar immediatament. No continuïs la conversa i, per descomptat, no segueixis la comunicació per WhatsApp. A més, pots bloquejar el número i reportar-ho a les autoritats perquè prenguin les mesures necessàries.

La millor manera de protegir-se contra aquesta i altres estafes és estar informat i ser cautelós. Estigues al dia amb les últimes notícies sobre estafes i paranys i comparteix aquesta informació per ajudar altres persones a estar previngudes.