Pla obert de la frontera que separa Andorra i l'Alt Urgell amb una circulació de diversos vehicles

La mobilitat amb Andorra, normalitzada: ja es pot entrar i sortir sense justificant

El govern espanyol ha confirmat al d'Andorra que es permet la mobilitat entre tots dos territoris

Era una de les grans qüestions d'aquesta pandèmia: quan hi haurà llum verda per tornar a viatjar a Andorra? En principi, ara la resposta és clara. El govern central ha confirmat al d'Andorra que es permet la mobilitat entre tots dos territoris, segons ha explicat el ministre portaveu de l'Executiu andorrà, Eric Jover, aquest dimecres en roda de premsa. Jover ha detallat que hi ha hagut un canvi en la interpretació de la norma, i que s'entén que «qualsevol resident espanyol pot venir a Andorra», i viceversa, així que els residents andorrans poden viatjar al territori espanyol.

La condició és complir amb les restriccions sanitàries vigents en la localitat de destinació, ha exposat el ministre portaveu, que ha recordat que el context actual és d'una crisi «canviant i dinàmica», en el qual les normes s'adapten a cada moment.

Des del 8 de febrer, Andorra estava assimilada a la comarca de l'Alt Urgell, a la demarcació de Lleida, amb el que es permetia la mobilitat entre aquests dos territoris com si de la mateixa comarca es tractés.

El 'sí' del govern, el primer pas

Quan la Generalitat va anunciar l'11 de març que a partir del dia 15 aixecava el confinament comarcal i autoritzava de nou la mobilitat a tota Catalunya, va puntualitzar que Andorra quedava fora de l'abast de la norma.

Des de llavors, les autoritats andorranes han mantingut diferents reunions, tant amb el Govern com amb l'Executiu central, per recuperar la mobilitat entre Espanya -on hi ha restriccions de mobilitat entre Comunitats Autònomes- i Andorra.

La Generalitat havia informat que plantejaria la possibilitat de permetre la mobilitat entre tots dos territoris a partir del 9 d'abril, després de les festes de Setmana Santa.

Divendres passat es va informar que els turistes que pernoctessin en establiments hotelers de l'Alt Urgell podrien visitar Andorra amb un certificat emès pel propi establiment, i el diumenge la Generalitat va restringir als residents habituals de la comarca fronterera les visites a Andorra.