El 2021, Lituània va emetre una moneda commemorativa de 2 euros per retre homenatge a la Reserva de la Biosfera Žuvintas. Aquesta reserva, reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és un símbol de conservació natural. Alberga diverses espècies d'aus, com el bitó i el busquereta ventafocs, i és un espai emblemàtic de la biodiversitat europea.
La moneda, dissenyada pels artistes Eglė Ratkutė i Ernestas Žemaitis, mostra un paisatge natural amb aus volant entre les inscripcions “Lituània”, “Žuvintas” i “UNESCO”.
Tot i això, aquesta peça té un valor molt especial per als col·leccionistes. No només per la bellesa, sinó per un peculiar error en la seva encunyació que l'ha transformat en un objecte de gran valor.
L'error d'encunyació que va canviar la història
Tot semblava normal fins que un error en el procés d'encunyació va convertir aquesta moneda de 2 euros en una peça de col·lecció. Prop del 10% de les monedes emeses aquell any van sortir amb una fallada en la inscripció del cant.
En lloc del lema en lituà “Llibertat, Unitat, Prosperitat”, aquestes monedes porten la inscripció “Déu beneeixi Letònia”. Això pertany a les monedes d'un altre país.
Aquest tipus d'errors es coneixen com a monedes “mule”. Són aquelles en què una part del disseny no correspon al país o al tema de la peça.
En aquest cas, l'anvers de la moneda continua sent lituà. Però el cant és letó, un error d'encunyació que eleva el seu atractiu i valor al mercat dels col·leccionistes.
Un tresor numismàtic: valor i demanda al mercat
Les monedes amb errors d'encunyació són molt valorades entre els col·leccionistes, i el cas de la moneda lituana és especialment interessant. Els experts estimen que només unes 500 monedes presenten aquesta sentència. Una quantitat limitada que ha fet que el preu d'aquestes peces en subhastes arribin fàcilment als 2.000 euros, una xifra impressionant per a una moneda d'ús corrent.
A més, aquestes monedes es troben en allò que s'anomena qualitat “flor de encuny”, és a dir, en el millor estat possible. Les monedes en aquesta qualitat es produeixen a l'inici d'un procés d'encunyació nou.
De manera que presenten detalls més nítids i un acabat superior. Aquest factor augmenta encara més l'interès dels col·leccionistes i el seu valor al mercat.
El Banc de Lituània i el canvi de les monedes defectuoses
Per als que tenien una d'aquestes monedes, el Banc de Lituània va oferir la possibilitat de canviar-la per una altra sense l'error d'encunyació. Tot i això, molts aficionats van decidir conservar aquestes peces. Anticipant que la seva raresa i peculiaritat les podrien convertir en una valuosa inversió amb el temps.
Aquest tipus de monedes es valoren no només pel material, sinó també pel detall del seu error. I per als que coneixen el mercat de la numismàtica, una fallada com aquesta és una oportunitat única.
Com es pot saber si tens una d'aquestes monedes?
Si tens una moneda de 2 euros emesa per Lituània el 2021, para atenció al seu cant. Si la inscripció en lloc d'estar en lituà està en letó, tens a les mans una peça de gran valor. Aquest petit error és el que diferencia una moneda comuna d'una peça que es pot vendre per milers d'euros.
Aquest error a la moneda de 2 euros és una mostra de com les fallades poden convertir una simple peça en un tresor. Els col·leccionistes valoren cada detall, i en aquest cas, una petita relliscada a la seca va transformar aquesta moneda en una joia inesperada.