Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un fons desenfocat de monedes i a sobre les dues cares de la moneda de 25 pessetes de 1957

Les monedes amb la cara de Franco que pots vendre per milers d'euros a Espanya

Tot i que no tots els exemplars han augmentat el preu, n'hi ha alguns que s'arriben a vendre per fins a 36.000 euros en subhastes

Les pessetes són unes de les monedes més conegudes per tots els espanyols, ja que van estar presents a la nostra vida quotidiana durant més de 130 anys. Amb una llarga història al darrere, no és estrany que moltes guardin un gran valor.

Són diversos els monarques que hi han aparegut, com és el cas de Joan Carles I. No obstant això, també cal destacar que, abans del rostre de l'emèrit, apareixia el de Francisco Franco. Ara un d'aquests exemplars es ven per un preu estratosfèric.

Aquestes són les monedes més cotitzades de Franco

Molts són els factors que augmenten el valor de les pessetes de la dictadura de Franco. Entre ells, destaquen l'any d'encunyació, la raresa, els errors o l'estat de conservació, entre d'altres.

De manera general, els exemplars emesos entre 1950 i 1960 amb prou feines tenen valor. Tot i això, altres destaquen pel seu alt preu. L'octubre del 2011, per exemple, Martí Hervera & Soler i Llach va subhastar una moneda de Franco del 1948 per ni més ni menys que 7.400 euros.

Muntatge amb la moneda 'Benlliure' al davant i al darrere
La pesseta Benlliure, una de les monedes més cotitzades | Blog Numismático, Arthon Meekodong

Com indiquen des de Col·leccionistes de Monedes, és la coneguda com a "pesseta Benlliure", ja que el bust del dictador que apareixia va ser obra de Mariano Benlliure. Una moneda molt perseguida.

La moneda del 1949 que té un gran valor

Tot i això, l'anterior no és la moneda de pesseta de Franco per la qual s'ha pagat més. Aquest títol el té l'exemplar de 5 pessetes de 1949, conegut de forma popular com a 'duro'. En algunes subhastes, s'han venut entre 6.000 i 36.000 euros.

En el cas d'aquest 'duro', es van fer 5 monedes diferents. No obstant això, no totes tenen un gran valor. Per conèixer si és així, cal fixar-se en els números encunyats que apareixen a les dues estrelles al voltant de la paraula "cinc".

Muntatge amb moneda de cinc pessetes amb la cara de Franco al davant i al darrere
¡Té un valor de fins a 36.000 euros! | Noticiastrabajo

Com reconèixer si el 'duro' de 1949 té valor

Si veus que a l'estrella hi ha els números 49 o 50, el valor se situa al voltant dels 20 euros si estan en bon estat. Les monedes de gran valor són les que compten amb els números 51 o 52. Les primeres es venen per 6.000 euros i les segones per fins a 36.000 euros.

La “culpa” la té el níquel, un metall que el 1951 va incrementar el preu. Per això, fabricar una moneda de 'duro' tenia un cost més alt que el seu valor facial, cosa que va fer que molts exemplars amb les estrelles 51 i 52 es fonguessin.

Les que van sobreviure van ser guardades per col·leccionistes d'alt poder adquisitiu, cosa que ara fa que tinguin un gran valor. De fet, de les de l'any 52, se'n conserven només uns 14 exemplars, per això la seva raresa.