Imatge de fons de diverses monedes de 2 cèntims amb dues imatges més, d'una mà amb bitllets de 100 euros i una altra d'un home sorprès

Les monedes d'euro i cèntims que desapareixen al març i són retirades de circulació

El BOE recull els exemplars que no compleixin el procés d'autenticació i que seran desmonetitzats

Les monedes estan sotmeses a una renovació permanent, i cada mes es retiren del mercat les que han quedat deteriorades o que no són aptes per a ús comercial. El 2023 Espanya va retirar més de 26.000 exemplars, segons l'ordenança ETD/647/2023 publicada pel Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Les monedes afectades, que inclouen les denominacions de 1, 2, 5, 10, 20 i 50 cèntims, així com les d'1 i 2 euros, van ser eliminades seguint la llei de regulació de la Moneda Metàl·lica. Aquesta legislació determina els exemplars que poden seguir en circulació i elimina les monedes que no compleixin el procés d'autenticació.

Seguint la normativa vigent, les monedes retirades seran les que estiguin en mal estat al presentar falles visibles al dors o al revés, i també desapareixeran les que es considerin falses.

Les monedes que no siguin aprovades pel Banc d'Espanya seran destruïdes immediatament i, d'altra banda, les que presentin falles i no compleixin les normes han de passar per un procés de desmonetització perquè no es puguin utilitzar.

Un cop dit això, per garantir l'autenticitat de les monedes, el Banc d'Espanya ha imposat l'obligatorietat d'avaluar els exemplars procedents de les principals entitats que lliuren diners al públic.

Què fer amb les monedes retirades?

Aquest procés de desmonetització planteja preguntes per a aquells ciutadans que disposin de les monedes afectades per aquesta renovació. Tot i això, hi ha diferents opcions sobre la taula.

Les persones que conservin aquestes monedes les poden lliurar als bancs, ja que les entitats financeres tenen l'obligació d'acceptar-les. Una altra possibilitat és quedar-se-les com a record i guardar-les a casa. Molta gent les col·lecciona i, amb el temps, poden adquirir un valor enorme.

Tot i això, el procés no acaba amb la retirada de les monedes. La Direcció General del Tresor i Política Financera ha anunciat que utilitzarà els materials resultants de la desmonetització per a la creació de nous exemplars. Així mateix, es durà a terme una subhasta amb els nous exemplars que segueixin sense ser aptes per a ús comercial. Els diners obtinguts daquest procediment es destinaran al Tresor Públic.

El govern vol reduir els fraus i evitar possibles estafes amb diners falsos amb aquestes mesures. Les monedes i bitllets estan sotmeses a un estricte control i la societat cada cop està més conscienciada.