Atent a la novetat del Banc d'Espanya en relació amb les monedes d'euro que actualment es troben en circulació. Sí, perquè hi haurà algunes monedes d'euro que després de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat de l'Ordre ETD/647/2023 passaran a millor vida. L'organisme monetari més gran del nostre país ha decidit eliminar certes monedes que no compleixen amb els requisits de forma i composició fixats.
D'aquesta manera es vol aconseguir fer front a les falsificacions i prevenir tant com es pugui els fraus. Per això, s'estan retirant de la circulació les monedes que no tinguin els estàndards necessaris, que estiguin deteriorades o bé siguin falses.
Descobreix què passa amb algunes monedes d'un euro
«La Llei 10/1975, de 12 de març, de Regulació de la Moneda Metàl·lica, estableix a l'article vuitè que el Banc d'Espanya retirarà de la circulació les monedes que entrin a les seves caixes i que no superin el procés d'autenticació o no es considerin aptes per a la circulació».
Segons fixa el text que ha estat publicat al BOE, totes les monedes en circulació tenen uns estàndards. I es classifiquen en aptes, presumptament falses i no aptes per a la circulació.
Per tant, s'autentificaran les monedes d'euro, segons vagin passant pels controls del Banc d'Espanya. I és que aquest organisme és el que classifica i elimina les monedes que presumptament són falses o no aptes.
D'altra banda, pel que fa a les primeres, s'estan destruint i les segones s'estan desmonetitzant. En aquest darrer cas, estem parlant de la destrucció de les monedes mitjançant la deformació física.
Les monedes que es retiren de la circulació és per un motiu de pes
Tot i això, l'ordre marca que els materials que s'obtinguin d'aquestes destruccions seran reciclats. Podem dir que serà utilitzat per a la Fàbrica de la Moneda per a encunyacions pròximes o bé alienat per l'Estat espanyol.
El text resa que «el Banc d'Espanya, d'acord amb l'article vuitè bis de la Llei/10/1975, de 12 de març, en la seva condició d'autoritat nacional competent als efectes del que disposa el Reglament número 1210/2010 del Parlament Europeu i del Consell de 15 de desembre del 2010 és relatiu a l'autenticació de les monedes d'euros i el tractament de les monedes d'euro no aptes per a la circulació».
«Rebreu de les entitats de crèdit i de qualssevol altres entitats que participin en la manipulació i entrega al públic de bitllets i monedes a títol professional, les monedes que després d'un procés d'autenticació es considerin presumptament falses i les monedes d'euro no aptes per a la circulació», prossegueix.
«S'ha anat acumulant un important volum de monedes d'euro falses»
«D'acord amb l'article setè de l'esmentada Llei 10/1975, de 12 de març, correspon a la persona titular del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital dictar les disposicions necessàries per regular la forma d'aquesta retirada, així com la destinació a donar al metall resultant de la desmonetització», continua el text publicat al BOE.
Respecte a la reutilització d'aquestes monedes, exposa que «fins ara, l'Ordre de 2 de maig de 1983, de retirada de la circulació i posteriors tractaments de monedes deteriorades, constituïa el suport normatiu de les operacions de desmonetització i reutilització o venda del material resultant» de les monedes no aptes, però «no establia cap procediment de retirada i destrucció per a les monedes falses».
«Amb el temps, s'ha anat acumulant un important volum de monedes d'euro falses al Banc d'Espanya, la destrucció del qual és necessari regular», finalitza.