Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb una mà subjectant una moneda d'un euro i un cercle amb diverses monedes amuntegades

Les monedes amb les quals ja no podràs pagar a Espanya: les treuen de circulació

Hi ha una sèrie de monedes que ja no són vàlides per pagar

No és un secret que l'ús d'efectiu està baixant aquests últims anys. A això se li uneix el fet que cada cop hi ha menys monedes en circulació, per la qual cosa el seu poder de compra es veu reduït cada dia molt més. D'altra banda, segons va detectar l'entitat bancària principal d'Espanya, el 2022 es van retirar ni més ni menys que 26.175 monedes falses de la circulació.

Amb l'objectiu de fer front a aquesta problemàtica, i com estableix el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), diversos exemplars es retiraran de la circulació. Per tant, no podran tornar a utilitzar-se per fer compres. Aquesta normativa va entrar en vigor el passat 1 de juliol del 2023.

Què diu la normativa sobre això

El dissabte 1 de juliol de 2023 va entrar en vigor l'ordre ETD/647/2023 publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). A través d'aquesta, s'estableix que hi ha un grup de monedes que es retiraran de la circulació.

D'altra banda, també cal fer esment de la Llei 10/1975 de Regulació de la Moneda Metàl·lica del 12 de març. S'hi estableix que les monedes que no superin el procés d'autenticació han de ser retirades del mercat immediatament.

Muntatge de moltes monedes de cèntim d'euro i un martell de jutge
La llei estableix que les monedes han de passar per un procés d'autenticació | Getty Images, Serhii Yevdokymov

Aquestes són les monedes que es retiraran de la circulació

Per tot això, com ja ha confirmat el Banc d'Espanya, les monedes que sortiran de la circulació són les que es troben en «mal estat». És a dir, els exemplars que comptin amb fallades visibles al seu anvers o revers, així com les que es puguin considerar falses.

Des del Banc d'Espanya es vol fer una avaluació de monedes que provinguin de les principals entitats dedicades al lliurament de diners públics, així com a les d'accés al crèdit.

Aquestes són les monedes considerades no vàlides

Les monedes que es retiraran del mercat són sobretot d'euro. Aquest tipus de monedes són més fàcils de falsificar a causa de la gran demanda que tenen entre els usuaris. Així mateix, també són de les monedes més utilitzades, cosa que pot ocasionar errors en el seu aspecte.

Aquelles monedes d'euro que es poden considerar falses han estat alterades o s'han elaborat de manera fraudulenta. Per aquest motiu, el Banc d'Espanya considera que no tenen caràcter legal.

D'altra banda, les monedes d'euro considerades no aptes també sortiran de la circulació. Tot i que aquestes sí que són autèntiques, han estat rebutjades en el procés d'autenticació o s'han vist alterades, segons El Economista.

Així sabran si les monedes són falses o tenen errors

El Banc d'Espanya s'encarregarà de fer el procés d'anàlisi i d'autenticació d'aquest tipus de monedes. Després d'haver realitzat aquest procés, les que siguin determinades com a falses procediran a ser destruïdes immediatament perquè no continuïn en circulació. Per la seva banda, les monedes que no siguin falses però que tinguin errors importants en el seu aspecte passaran per un procés de desmonetització.

Muntatge de moltes monedes de 1 euro i dues mans assenyalant una el polze amunt i l'altra a baix
El Banc d'Espanya realitza el procés d'autenticació | Getty Images, DAPA Images

Això passarà amb les monedes que sortiran de la circulació

Tot i que això és una feina del Banc d'Espanya, la veritat és que qualsevol pot comptar amb aquesta mena de monedes falses o amb errors a la nostra butxaca. Per això, des de la Direcció General del Tresor i Política Financera, es durà a terme un procés d'encunyació de nous exemplars amb els materials de les monedes que prèviament han estat desmonetitzades.

Si el Banc d'Espanya determina que algunes monedes no són vàlides o falses, el que es farà serà vendre-les «en una subhasta». Després, s'abonarà la quantitat que correspongui al Tresor Públic.